Стевандић: Напустити политику спољних притисака

Срна
Стевандић: Напустити политику спољних притисака

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је у разговору са шефом политичког одјељења британске Амбасаде у БиХ Хелен Флукер да политику спољних притисака треба напустити, а једини начин за тако нешто је затварање канцеларије ОХР-а и конституисање властитих институција, прије свега, Уставног суда БиХ на бази паритета.

Стевандић је нагласио да доношење политичких одлука треба да буде резултат унутрашњег договора и компромиса, а не спољног притиска, јер сваки спољни притисак доводи до подизања тензија између народа у БиХ и да наметнуте спољашње одлуке редовно подржавају само једну страну, што доводи до угрожавања других страна, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Предсједник парламента Српске је још једном указао на потребу затварања канцеларије ОХР-а, чији је рад, како је оцијенио, оличен у одлукама разних високих представника, а које нису утемељене на цивилизацијским и демократским достигнућима.

Стевандић је истакао битност поштовања принципа Дејтонског мировног споразума, принципа равноправности и сагласности народа и ентитета, нагласивши да ти принципи тренутно не важе једино у Уставном суду БиХ, у којем стране судије у сарадњи са бошњачким судијама доносе дискриминишуће одлуке.

Он је навео да је Република Српска свјесна да не посједује наклоност и подршку многих земаља кад су у питању одлуке које она доноси и да се те одлуке различито тумаче, као што се различито тумаче многе ствари у БиХ које се односе на њену будућност и прошлост.

Стевандић је нагласио да Република Српска своју позицију брани снагом аргумената, те да су одлуке које се доносе резултат одбрамбене политике Републике Српске. О

н је подсјетио да Република Српска никад није показала претензије према нечему што јој не припада и што јој није припало према Дејтонском споразуму, већ да искључиво поштује Повељу УН о правима народа и Европску конвенцију о људским правима.

На састанку о актуелној политичкој ситуацији у БиХ наглашено је да је приоритет политика која се заснива на даљем смиривању тензија и очувању мира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана