Стевандић: Најтежа позиција Срба у ближој историји

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић оцијенио је да су посљедња дешавања на Косову и Метохији и покушај наметања управљачке структуре Албанаца у општинама са апсолутном српском већином довели до најтеже позиције Срба у ближој историји.

-Били смо свједоци напада на наш народ, стављања бодљикаве жице, употребе специјалних јединица против голоруких људи који, тражећи своја права, желе да истрају и пошаљу поруку да неће одустати - истакао је Стевандић у Народној скупштини, образлажући Приједлог резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Он је навео да се први пут чула критичка оцјена понашања косовских Албанаца и терористичког режима премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија од међународних представника.

-Данас се бодљикава жица на неким мјестима већ уклања, Србија је послала јасне поруке гдје је црвена линија, а први пут чујемо и захтјеве за уклањање специјалних јединица косовске полиције са сјевера Косова - рекао је Стевандић.

Истакао је да је на Народној скупштини Српске да подржи Србе на Косову и Метохији, као и све акте и потезе Србије.

Ненад Стевандић рекао је да је српски народ на Косову и Метохији доведен у позицију да мора имати врло паметну стратегију и тактику, а то је - никада не одустати од Косова.

-Стратегија је да никад не одустанемо и да се, без обзира на притиске и француско-њемачки план, не потпише ништа што ремети наше власништво на Косову према Резолуцији 1244 - рекао је Стевандић током скупштинске расправе о Приједлогу резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Он је додао да је тактика дочекати одређну шансу и нови распоред снага до којег ће доћи, наводећи да у актуелним геополитичким околностима Србија не може да доведе себе у позицију да се они који се не смију доказивати на Русији доказују на Србији.

Стевандић је истакао да се ни Срби у Републици Српској не одричу онога како су направили Српску.

-И ми стратешки настојимо да чувамо самосталан начин одлучивања. Тактички, и ми чекамо вријеме, и ми смо способни да будемо довољно мудри и дочекамо тренутак када неће бити отпора за оно што је судбина сваког народа који тежи самосталном одлучивању не угрожавајући никога - истакао је Стевандић.

Он је позвао посланике на саборност и заједнички став по питању усвајања ове резолуције.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица истакао је да је потребно доношење предложене резолуције јер је важно да Република Српска изрази свој став о том питању.

-Овакви ставови и резолуције имају одређеног смисла - рекао је Мазалица.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица сматра да би резолуција требала да буде преформулисана у декларацију.

-Апсолутно сам опредјељења да треба да градимо заједнички став и приступ, да се не оглушимо о саборност коју је Стевандић истакао. Да пажљиво приступимо свакој изговореној реченици, нарочито оној која је стављена на овај папир, која је написана и остаје за покољења - рекао је Говедарица.

Предложена декларација

Предложеном резолуцијом о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Србије осуђује се константно кршење људских права Срба и другог неалбанског становништва на Косову, посебно кршење права на живот и права на имовину од косовских Албанаца и њихових власти.

Позивају се представници међународне заједнице да и они озбиљно осуде кршење људских права Срба и неалбанског становништва на Косову, укључујући и осуду недавне прекомјерне употребе силе од косовске полиције приликом насилног уласка у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, усљед чега је повријеђено више Срба.

Позивају се представници међународне заједнице да спријече присвајање и уништавање српске културне баштине на Косову.

Подржавају се напори Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета који је загарантован међународним правом и Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244, усвојеном 10. јуна 1999. године.

Апелује се да дипломатски представници ЕУ и САД изврше већи притисак на косовске Албанце да се примијени Бриселски споразум у којем се предвиђа успостављање заједнице општина у којима Срби чине већинско становништво на Косову.

Наводи се да се сви спорови између српског и албанског народа морају рјешавати мирним путем уз поштовање достојанства сваког народа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана