Стевандић: Многе дипломате у БиХ се понашају као колонијални управници

Г.С.
Стевандић: Многе дипломате у БиХ се понашају као колонијални управници

САРАЈЕВО - Предсједик Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да се многе дипломате у БиХ понашају као колонијални управници, те да се у процесу приступања ЕУ мора показати ауторитет домаћих власти, а не страх и подаништво.

"Ми у процесу приступања ЕУ морамо да покажемо субјективитет и ауторитет домаћих власти, не страх и подаништво, да не дођемо у ситуацију да неки дипломата као амерички амбасадор подржава муфтију који спомиње оружје док упућује критике нама који позивамо на мир", рекао је Стевандић за Н1.

Стевандић је навео да је Информација о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања коју је усвојила Влада Републике Српске порука да се дипломате понашају као колонијални управници и на тај начин одређују политичке процесе, чиме се у питање доводи цивилизацијски и демократски поредак.

Говорећи о закону о криминализацији клевете и увреде, Стевандић је нагласио да се више не може некажњено лагати и таргетирати, чиме се у опасне ситуације доводе појединци и њихове породице.

"Тај простор је затрован и не може се рећи да је медијски простор у БиХ чист. Он је преплављен разним порталима и људима који имају одређену врсту заштите и могу да пишу шта хоће", навео је Стевандић.

Он је нагласио да посјета предсједника Хрватске Зорана Милановића Дервенти није знак захвалности српском народу који се према хрватском корпусу у БиХ, када је био у највећој кризи, понашао коректно.

"Ми смо послали пристојну и дипломатску поруку да је непримјерено на тај начин посјећивати Дервенту и Брод, на само 500 метара од мјеста гдје су регуларне хрватске војне јединице побиле недужне цивиле", навео је Стевандић.

Стевандић је указао и на то да у БиХ постоји јединство у вези са проблемом изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, као и да се у рјешавање овог проблема покушавају укључити и европске институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана