Стевандић: Комшић - слика и прилика свега непримјењивог у БиХ

Срна
Стевандић: Комшић - слика и прилика свега непримјењивог у БиХ

САРАЈЕВО - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић оцијенио је да је одлазак предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића на сједницу Генералне скупштине УН без одлуке Предсједништва БиХ потпуни промашај и за БиХ и за регион, те да је овај политичар слика и прилика свега што је у БиХ непримјењиво.

Стевандић је у изјави Срни рекао да је Комшић у обраћању на Генералној скупштини у Њујорку лажно предствљао интересе хрватског народа и да се лажно позивао на грађане, те је подсјетио да је изабран гласовима Бошњака.

“Комшић је показао да није представник Хрвата у БиХ. Он је изазвао (предсједника Хрватске Зорана) Милановића да на истом мјесту каже да представаља Хрвате у омјеру који то Устав Хрватске прописује”, рекао је Стевандић.

Он је оцијенио да је Комшић показао да ни сам не поштује уставну структуру БиХ, јер је негирао основна уставна начела заступања конститутивних народа и ентитета и говорио о грађанском принципу који је ван Устава БиХ.

“Комшић се труди да сваким својим одласком било гдје изазове лавину негативних ртеаговања и вјероватно је његов основни циљ да даље дестабилизује БиХ, покушавајући окривити неког другог”, сматра Стевандић и додаје да Комшић не разумије да оно што иде послије његових наступа је најнегативније управо за грађане БиХ на које се позива.

Стевандић је оцијенио да Комшић додатно свађа и дијели грађане БиХ и покреће питање заштите виталних националних нтереса свих народа у БиХ.

Он је рекао да је Комшић само искористио формално представљање хрватског народа, а против кога, како је рекао, у суштини ради, а не представља га.

“Он се ту искључује, јер, објективно, он не припада ни једном од конститутивних народа”, рекао је Стевандић.

Стевандић је рекао да је био очекиван Комшићев наступ када је ријеч о републици Српској, те да ту инзненађења нема.

“Успио је да створи неки сензационалистички привид и да окриви, не само кнститутивне народе, него је успио да БиХ поново супростави и регионалним државама, са Хрватском и Србијом”, рекао је Стевандић.

Он је закључио да је Комшићев одлазак у УН потпуни промашај и за БиХ и за регион.

“Комшић је све оно што не треба да се деси ни у региону, ни у БиХ. Оно што он ради је ширење неповјерња, сукоба и угрожавање стабилности, ако унутар БиХ, тако и односа са Србијом и Хрватском, а вјероватно ће се то негативно одразити и на односе са ЕУ и другим великим земљама”, каже Стевандић.

Комшић се данас обратио на Генералној сједници УН без одлуке Предсједништва и без усаглашеног текста говора. Он је, између осталог, указао да постоје настојања чији је “коначни циљ распад или дезинтеграција БиХ и анектирање дијелова њених територија” од стране сусједних земаља.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик раније је упозорио генерланог секретара УН Антонија Гутереса да, због интерних правила и процедура, тренутно нема представника из БиХ који има право и овлаштење дати изјаву пред било којим међународним тијелом или форумом у име БиХ, укључујући и 76. засједање Генералне скупштине УН.

Српски члан Предсједништва је нагласио да Предсједништво БиХ није донијело одлуку да неко у име њих учествује на сједници Генералне скупштине УН.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана