Стевандић: Федерација мора да доставља податке о људима из Српске

Срна
Стевандић: Федерација мора да доставља податке о људима из Српске

БАЊАЛУКА - Шеф Тима за праћење препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић оцијенио је као позитивне посљедње вијести из Федерације БиХ /ФБиХ/ да ће људи који на њено подручје долазе из иностранства бити обавезно смјештани у локалне карантине у том ентитету, али је упозорио да и даље постоји проблем како ће се у Републику Српску упућивати дио тих људи који пређу границу БиХ и имају пребивалиште у Републици.

“Дакле, та нова мјера није довољна и треба постојати рјешење како ћемо ми на међуентитетској линији преузимати особе које имају пребивалиште код нас. Морамо знати податке тих особа и федерални органи их нашим инспекцијама требају дати да бисмо их могли даље водити у карантин и надзирати. Понављам, федерални органи морају да са нама размјењују податке да бисмо сви заједно и успјешно сузбили ширење вируса корона. То је кључни проблем и треба га ријешити”, изјавио је Стевандић Срни.

Након његовог реаговања да на граничним прелазима на подручју ФБиХ у вези са предузетим мјерама за сузбијање вируса корона влада комплетна неозбиљност, федерални медији су објавили информације из Управе за инспекцијске послове у том ентитету да се од данас не мора обављати здравствени преглед на граничним прелазима, него да се свака особа која уђе у БиХ упућује у карантин према мјесту пребивалишта, а прегледе ће вршити тријажни центри у кантонима.

Из ове управе су признали да је било одређених проблема са наредбом да је потребно да све особе по уласку у БиХ прођу здравствени надзор на граничним прелазима, те је она измијењена због обавеза здравствених радника и њихове немогућности да дођу на прелазе.

Тим за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације позвао је данас све органе ФБиХ на одговорније понашање и потпуну примјену важећих мјера, нарочито за лица која прелазе границу БиХ.

Стевандић: Неозбиљност ФБиХ провоцира излазак МУП-а Српске на ентитетску границу?

Шеф Тима за праћење препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић рекао је да на граничним прелазима на подручју Федерације БиХ /ФБиХ/ у вези са предузетим мјерама за сузбијање вируса корона влада комплетна неозбиљност, те је изразио наду да такво неодговорно понашање није провокација Републици Српској да изведе своју полицију на међуентитетску линију.

“Не знам да ли је то резултат неозбиљности и неодговорности ФБиХ, или је провокација да би се извела полиција на међуентитетску линију”, изјавио је Стевандић Срни.

Он је навео да се ова неозбиљност ФБиХ односи на лош рад тамошњих инспекцијских служби, али када је ријеч о успостављању карантина на граници у пуном капацитету.

“Има ту и неприсуствовања љекара и писања налаза на даљину. Све то резултира све већим бројем људи заражених у ФБиХ и та неозбиљност се посебно одражава на Српску. Уколико тако наставе, они комплетно раде против здравља свих становника БиХ”, упозорио је Стевандић.

Тим за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације позвао је данас све органе ФБиХ на одговорније понашање и потпуну примјену важећих мјера, нарочито за лица која прелазе границу БиХ.

Тим је упозорио да ће штету од неодговорног понашања да једнако сносе и грађани ФБиХ и Српске.

“Надлежни инспекцијски органи ФБиХ престали са издавањем рјешења о стављању у кућну изолацију, од федералних инспектора на граничним прелазима, лицима која имају пребивалиште на територији Српске, а у БиХ долазе преко граничних прелаза на територији ФБиХ”, саопштено је раније из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана