Стевандић: Допуњеним законом о лијековима дата већа овлашћења владама

Срна
Стевандић: Допуњеним законом о лијековима дата већа овлашћења владама

САРАЈЕВО - Влада Републике Српске је први пут у посљедњих 20 година измјеном члана један Закона о лијековима и медицинским средствима БиХ изједначена са Савјетом министара, изјавио је шеф српског клуба у Парламентарној скупштини БиХ Ненад Стевандић.

Стевандић је рекао да су, по овлаштењима за уговоре међународног карактера, иста овлаштења добиле и владе ФБиХ и Брчко дистрикта, те је као злонамјерна оцијенио тумачења и критике које су јуче пласиране од СДС-а, ПДП-а и ДНС-а поводом усвајања допуне Закона о лијековима и медицинским средствима у парламенту БиХ.

Он је појаснио да је и Влади Републике Српске, и Брчко дистрикта, и ФБиХ сада омогућено директно преговарање и закључивање међународних уговора, без условљавања и тражења сагласности, док Савјет министара може своје друге органе и институције овластити за наведена уговарања.

- Такође, задржано је право Републике Српске по члану 66 постојећег Закона на интервентни увоз било чега потребног, а на тај начин је Република Српска и прва у БиХ набавила вакцине „спутњик ве" - навео је Стевандић у писаној изјави.

Он сматра да незнање и непознавање ни основа граматике о значењу тачке и зареза, а камоли правним узусима не оправдава, нити може сакрити лошу намјеру подметања и клеветања с циљем стварања негативног реаговања јавности према онима који су се изборили за велику побједу.

Он је рекао да је заједно са шефом Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежаном Новаковић Бурсаћ и у консултацијама са правним тимовима Уједињене Српске и званичних институција Српске, пронађен начин да представници Републике Српске у заједничким институцијама не буду оптужени да спречавају набавку вакцине за ФБиХ, а да при том задрже и ојачају позицију Владе Републике Српске.

Према његовим ријечима, истина је да колеге из СДС-а, ПДП-а и ДНС-а не само да нису дошли на колегијум, гдје се текст усаглашавао, већ нису учествовали ни у скупштинској расправи, нити су понудили приједлоге, сугестије и виђења.

- На крају, нико од њих није ни дошао на гласање. То је права слика њиховог односа и према проблемима грађана и према Републици Српској - навео је Стевандић.

Он је подсјетио да је у додатном и усвојеном ставу у члану један Закона наведено да за вријеме трајања природне или друге несреће или ванредног стања, ако постоји опасност брзог и неконтролисаног ширења заразе или је то потребно због заштите јавног здравља становништва у БиХ, Савјет министара, владе ентитета, кантона и Брчко дистрикта, или други јавни орган у по овлаштењу Савјета министара, уз сагласност Агенције, може набављати средства за имунизацију и лијечење заразних болести директним уговорима са произвођачима лијекова.

Омогућава се и да их БиХ може увозити путем и сарадњом са правним лицима која су од Агенције прибавила дозволу за промет лијекова, а испуњавају законске и подзаконске услове уз промет и складиштење и дистрибуцију лијекова, односно средстава за имунизацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана