Стевандић: Циљ - закочити Комисију за избор предсједавајућег Савјета министара

Срна
Стевандић: Циљ - закочити Комисију за избор предсједавајућег Савјета министара

БАЊАЛУКА - Предсједник Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић рекао је да се Приједлогом измјене Пословника овог дома, који су потписали посланици СДС-а и ПДП-а, жели закочити рад парламентарне комисије за избор предсједавајућег Савјета министара и на постојећим функцијама те институције задржати три "омиљена и послушна министра СДА" из Републике Српске.

Стевандић је данас новинарима у Бањалуци рекао да се посланици СДС-а и ПДП-а тиме залажу да почну да раде све комисије, осим оне за избор предсједавајућег Савјета министара, која би прва требало бити формирана.

"Они имају циљ да дају алиби члановима Предсједништва БиХ Жељку Комшићу и Шефику Џаферовићу, који неће да парламенту упуте приједлог за именовање предсједавајућег Савјета министара, чиме би се деблокирао рад Парламентарне скупштине. Наиме, након формирања комисије за избор предсједавајућег раде све остале комисије", рекао је Стевандић.

Он је рекао да чланови Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине неће дозволити да се кршењем Пословника врше условљавања.

"Једна трећина сваке комисије мора да буде и из народа и из ентитета. Они који кажу да овим приједлогом измјена Пословника желе деблокирати БиХ, заправо ће направити парализу БиХ, јер је циљ свега овога да се легализују позиције три омиљена и послушна министра лидера СДА Бакира Изетбеговића из Српске - Игора Црнатка, Драгана Мектића и Мирка Шаровића, и да они остану што дуже на функцијама иако су изгубили на изборима", објаснио је Стевандић.

Он је рекао да се приједлогом измјена Пословника жели направити велика подвала с циљем дерогирања Српске и "њеног свођења на испод трећине капацитета потребног за рад БиХ, што по Дејтону и закону не може бити нормално, нити је примјењиво".

"Савез за промјене жели да нас дерогира у Сарајеву и направи хаос у Бањалуци да би ти министри остали у мандату, а да истовремено влада потпуни распад у свим заједничким институцијама", навео је Стевандић.

Он каже да има сазнања да су измјене Пословника писали људи из СДА, а да су се чланови СДС-а и ПДП-а само потписали.

"Имамо информације да је, уз четири посланика из СДС-а и ПДП-а, још 16 или 17 људи потписало приједлог измјена Пословника", рекао је Стевандић.

Када је ријеч о поменутим измјенама Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Стевандић је упозорио да се хитни поступак у складу са чланом 133 Пословника тражи јер онда, приликом разматрања, приједлог акта не разматрају комисије.

"Ми мислимо да овај приједлог може проћи парламентарну процедуру само правним насиљем", рекао је Стевандић.

Замјеник предсједника Клуба СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да је у Представничком дому парламента БиХ заштитни механизам ентитетско гласање, гдје је потребно пет посланика из Српске.

"То су у конкретном случају посланици Бранислав Бореновић, Мира Пекић, Драган Мектић и Мирко Шаровић, те Адил Османовић из СДА. Да ли ико вјерује да би та активност била без цијене по Српску", рекла је Бурсаћева и додала да у вези с тим постоји техничка могућност да се обезвриједи механизам ентитетског гласања.

Она је констатовала да су овакве активности измјене Пословника, "под фирмом формирања парламентарних сталних комисија и обезбјеђивања нормалног рада Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ", бесмислене и погубне за капацитет представљања Српске у заједничким органима.

"Став СНСД-а и Српског клуба у парламенту јесте да они који сматрају да је то начин деблокаде процеса на нивоу БиХ или нису потпуно рационални и добронамјерни према нама који живимо и политички дјелујемо у БиХ, или не схватају политичку реалност у БиХ и Српској", рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да је овдје ријеч о опасној игри и фарси у којој добровољно учествују посланици из СДС-а и ПДП-а не уважавајући изборну вољу грађана.

"Јесмо обуставили конституисање Представничког дома на начин да нисмо доставили приједлог за чланове сталних тијела, али то неучешће не значи нечињење. Ми овдје политички дјелујемо на начин да покушавамо да заштитимо интересе грађана изражене кроз изборну вољу и капацитете Српске", појаснила је Бурсаћева.

Она је додала да је такво дјеловање изнуђено непоштовањем Закона о Савјету министара, према којем је Предсједништво БиХ најкасније у року од 15 дана од конститутивне сједнице Представничког дома требало да именује предсједавајућег тог савјета, овај пут из реда Срба.

"То се није десило због свима познатог условљавања у вези са НАТО-ом, а што је супротно резолуцији Народне скупштине о војној неутралности", рекла је Бурсаћева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана