Стевандић: Централна банка БиХ служи само ММФ-у

Срна
Стевандић: Централна банка БиХ служи само ММФ-у

БАЊАЛУКА - Предсједник Тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације у Српској Ненад Стевандић оцијенио је да Централна банка БиХ и даље спремна да умјесто потребама свога народа, служи само Међународном монетарном фонду (ММФ), те да игнорише савјете и поруке легитимно изабраних народних представника, али и самог народа на рубу очаја, иако је важнији властити опстанак од било чијих малих појединачних или великих интереса међународних бордова капитала.

Он је нагласио да је Централна банка БиХ јавно саопштила да има 2,8 милијарди КМ вишка новца изнад обавезне резерве, изван и изнад 2,7 милијарди КМ које су, такође, на рачуну Централне банке БиХ и представљају обавезну резерву.

- Привреда у БиХ грца у проблемима, а банкрот се намеће многим предузећима и малим и самосталним привредницима као једина опција. Радници масовно остају без посла, а број гладних се повећава на дневној основи - навео је Стевандић у отвореном писму Централној банци БиХ.

Он је подсјетио да ће Србија, која има око 13,5 милијарди евра девизних резерви, сваком пунољетном становнику уплатити 100 евра или више од 500 милиона евра.

- За социјална давања Србија ће дати још 700 милиона евра за становништво и око милијарду евра за хитна поступања око медицинског и сваког другог снабдијевања и збрињавања. И још прави пакет од пет милијарди евра за привреду ради очувања радних мјеста и производње. Дакле, то је 7,2 милијарде евра које Србија активира и још поред тога помаже остале, поготову нас. И то је више од пола њихових девизних резерви - навео је Стевандић.

Он је истакао да, с друге стране, представници Централне банке БиХ "паразитирају већ 20 година".

- Тиме сте се уписали на листу могућих саучесника за свако зло које ескалира и за све смрти од вируса корона или њених посљедица јер у борби свих институција и грађана Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта, дакле свих у БиХ, ви очигледно не учествујете - поручио је Стевандић.

Према његовим ријечима, "горњи дом америчког Конгреса је одобрио помоћ - читај штампање 2.000 милијарди долара, а ЕУ преко своје Централне банке 750 милијарди евра".

- Вама је, господо, изгледа покриће то што вам ММФ не да сагласност, иако та сагласност суштински није потребна, да распоредите вишак, понављам вишак од 2,8 милијарди КМ који вам је слободан на рачуну и тако спасите, док још има времена и могућности, властити народ и привреду - нагласио је Стевандић.

Он је навео да представници ММФ-а, које у Централној банци БиХ за разлику од свога народа и институција уважавају, истичу да "уколико се компромитује аранжман валутног одбора, ММФ неће пружити финансијску помоћ БиХ у оквиру инструмента за брзо финансирање", што је у име ММФ-а изјавио резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел.

Он је додао да је Џуел навео и да се разматра да у другој половини априла понуде аранжман од 165 милиона евра да "помогну властима да повећају потрошњу за здравство и финансирају мјере за стабилизацију економије".

- Дакле, да будемо кристално јасни. ММФ нам без правне могућности да блокира, пријети и уцјењује нас да не смијемо употријебити вишак својих 2,8 милијарди КМ да спасавамо здравље и привреду, значи физички и економски опстанак народа, али ће размотрити да нам да кредит од 325 милиона КМ. Ово је, нажалост, тачно и апсурдно. И потпуно другачије него у Америци и ЕУ којој тежимо, а која је претходних мјесеци показала сав парадокс у односу на прокламоване вриједности које су нам и биле подстицај за европски пут – истакао је Стевандић.

Према ријечима Стевандића, у Републици Српској, ФБиХ, свим кантонима и Брчко дистрикту до сада се успјело са обуздавањем пандемије вируса корона готово искључиво због властите способности да се сви мобилишу на бази солидарности, хуманизма и организованости институција и сваког грађанина.

- И такви од ЕУ институција третирани, на почетку пандемије, као грађани другог реда смо успјели да држимо пандемију на најмањем могућем проценту ширења у односу на околне земље и регион, а богами и најбогатије земље свијета. То ће по престанку овог зла, нажалост, плаћати наши грађани и привреда, подносећи тешке и несагледиве посљедице - истакао је Стевандић.

Он је нагласио да је јасно да се БиХ нуде мрвице за пуко преживљавање да би овдје доживјели потпуни економски слом и били лак плијен за будуће поробљавање и преузимање свих овдашњих природних богатстава, ресурса и привредних субјеката.

- Принуђен сам да се на овај начин обратим вама и јавности, али и да на темељу свега наведеног позовем све посланике, чланове Савјета министара, Владе Републике Српске и Владе ФБиХ да што прије у законодавној процедури учинимо потребне кораке да би располагали и усмјеравали властита средства у интересу спасавања свога народа, његове привреде и ресурса - нагласио је Стевандић.

Он је истакао важнији је властити опстанак од било чијих малих појединачних или великих интереса међународних бордова капитала, упркос настојању ММФ-а и његових извршиоца да се треба понашати управо обрнуто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана