Стејт департмент: Званичници БиХ саучесници у трговини људима

Nezavisne.com
Стејт департмент: Званичници БиХ саучесници у трговини људима

Вашингтон - Корупција и саучесништво званичника у трговини људима и даље представљају велики проблем, наводи се у извјештају Стејт департмента о трговини људима за БиХ.

Упозорили су да власти БиХ не испуњавају у потпуности минимум стандарда за елиминацију трговине људима.

Како стоји у извјештају, усвајањем Закона о трговини људима у ФБиХ дошло је до усклађивања са државним законом, као и законом РС и Брчко дистрикта.

Када је ријеч о механизму упућивања жртава трговине људима (НРМ), недостају формалне процедуре, а нису одређене ни дужности нити одговорност релевантних актера у овој области.

Да би жртве добиле помоћ и подршку, неопходно је да буду званично признате као жртве трговине људима.

Стејт департмент у препорукама БиХ наводи да је неопходно одредити казну која ће својом висином представљати сву озбиљност злочина трговине људима; формализовати мултидисциплинарни национални механизам упућивања жртава трговине људима са јасно одређеним улогама и одговорностима релевантних актера, те пружити подршку свим жртвама трговине људима без обзира на на то да ли су њихови кријумчари осуђени или не.

Такође, неопходно је стандардизовати подршку жртвама широм БиХ, те омогућити им специјализовану помоћ.

Између осталог, неопходно је намијенити средства за помоћ жртвама, као и обучити оне професионалце који први долазе у контакт са жртвом.

Ово се посебно односи на жртве које су присиљене на просјачење и принудни рад, а доста их има у ромској групи.

У извјештају се наводи да је држава, у сарадњи са ОЕБС-ом, обучила тужиоце и судије о трговини људима с циљем присиле на рад, као и о техникама саслушања дјеце жртава трговине људима.

"Међутим, власти су показале низак ниво разумијевања за жртве принудног рада и принудног просјачења, а он је посебно изражен међу релевантним актерима", наведено је. Државне власти су у сарадњи са агенцијама за спровођење закона Србије и Њемачке извеле синхронизоване претресе током којих је ухапшено 11 припадника организоване криминалне групе који су у Србији и БиХ регрутовали младе жене те их слали у Њемачку.

"Такође, државно тужилаштво је помагало холандским и аустријским властима током истраге брачног пара који је присиљавао ромску дјецу на просјачење у Холандији", навели су.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана