Стефановић:Вучић ускоро са Ђукановићем о смиривању тензија

РТС
Стефановић:Вучић ускоро са Ђукановићем о смиривању тензија

БЕОГРАД- Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је јутрос да очекује да ће српски предсједник Александар Вучић ускоро разговарати са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем у циљу заштите српског народа у тој земљи и смиривања тензија.

Стефановић је  након што је Вучић синоћ одржао хитан састанак са званичницима задуженим за безбједност, а због погоршане ситуације у региону, рекао да се мора радити на томе да се врати мир и да се смање тензије, јер се тако хладне главе разговора.

- Ти разговори јесу потребни и очекујемо да ће Вучић у том циљу разговарати са Ђукановићем, како би се заштитили интереси српског народа у Црној Гори. Очекујем врло брзо тај разговор - рекао је Стефановић.

Он је казао да Србија није срећна због јучерашњих сукоба, када је младић претучен у Подгорици и додао да желе да разговарају са властима у Црној Гори како би се утврдило шта се догодило и спустиле тензије.

- Чекаћемо званичне информације, али због забринутости да је могуће да је напад етнички мотивисан, наравно да ћемо имати политичку реакцију. Али и та политичка реакција је умерена и тражи смиривање тензија и да се та ситуација промени - рекао је Стефановић.
Упитан да ли је БИА тражила податке од црногорских агенција, Стефановић је рекао да не може да говори о конкретним мјерама које ће предузимати службе безбједности, али да ће држава урадити свој посао у складу са политиком Вучића, односно политиком мира и стабилности.

На питање да ли су Срби у Црној Гори безбједни, Стефановић је рекао да не жели да улази у квалификације без сагледавања цијеле ситуације.
-Не можемо да кажемо да смо задовољни развојем ситуације, када постоји једна поломљена глава и инцидент, насиље на улици, острашћеност против некога ко је Србин, ко покаже три прста и носи српску тробојку. То показује да мора много више да се ради да би се направио напредак и да се насиље и тензије спусте - рекао је Стефановић.
Он је навео да је синоћ на састанку Вучић рекао да је забринут и због уринирања на српску тробојку и изостанка реакције црногорских власти.

Наглашава да је Србији и Вучићу у највећем интересу заштита српског народа у цијелом региону, али и како Србија да јача и тако помогне свима у окружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана