Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ: Морамо стати у крај увозничким лобијима

Жељка Домазет
Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ: Морамо стати у крај увозничким лобијима

Мој основни циљ на позицији министра је унапређење и заштита домаће производње и конкурентности. Не мислим да водим протекционистичку нити икакву политику такси у 21. вијеку, већ само желим да осигурам да су наши производи у трговини са иностранством третирани на исти начин на који ми третирамо увозне производе, каже нови министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац.

- Нећу дозволити да икакав увознички лоби ојачава привреде других земаља док се наша привреда такође лавовски бори за позиционирање на другим тржиштима. Ми јесмо и остаћемо отворени за регион, само тако и можемо да растемо, али је битно да се поштујемо и да пружимо подршку домаћој производњи и услугама. Сектори који ће ми посебно бити у фокусу су туризам, енергетика и пољопривреда - истиче Кошарац у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: Шта ће Вам бити приоритети у раду и на чему ћете инсистирати?

КОШАРАЦ: На спољном плану приоритет је завршетак преговора БиХ са Свјетском трговинском организацијом, гдје се надам да ћемо коначно постати пуноправан члан. Затим ту је изузетно битно преузимање предсједавања ЦЕФТА, организација наступа БиХ на EXPO 2020, отварање представништва Спољнотрговинске коморе БиХ у Бриселу, као и различите врсте билатералних споразума које би требало потписати. На крају, као контакт тачка задужени смо и за билатерално питање одлагања нуклеарног отпада на локалитету Трговска гора. Мој став је ту јасан - Хрватска нам је сусјед и трговински партнер, желимо најбоље могуће односе, али треба да водимо дијалог и да искористимо све механизме, уколико дијалог не успије, да заштитимо интересе наших људи који живе у том крају и генерација које долазе. Вјерујем да ће Хрватска, у духу добросусједских односа, одустати од ове идеје сама.

ГЛАС: Које су слабости у раду министарства на чијем сте челу које треба што прије отклонити да би било успјешније?

КОШАРАЦ: На слабости гледам као на изазове које треба превазићи. Први који смо већ солидно ријешили је капацитет министарства да сарађује са ентитетским властима. Мислим да овај сазив Савјета министара тај проблем неће имати и ја бих се заиста изненадио да ико пружи отпор сарадњи, посебно у областима које су нам недвосмислено корисне за привреду.

ГЛАС: Већ одавно домаћа привреда вапи за заштитом домаће производње. Да ли имате у плану на који начин је заштитити да домаће тржиште не би било преплављено лошом робом из увоза и да би се заштитила домаћа производња?

КОШАРАЦ: Подршка домаћим произвођачима ми је приоритет. Ту ћемо предузети сет мјера, а већ смо кренули са неким од њих. Рецимо, Савјет министара је већ опредијелио средства за проширење капацитета граничних прелаза Свилај и Братунац како би се максимално повећала пропусна моћ и убрзала трговина. Даље, у оквиру постојећих међународних споразума додатно ћемо се заложити да се све неформалне баријере које су успоравале или дискриминаторно на било који начин дјеловале према производима домаћег поријекла уклоне. Треће, потребно је усвојити нове политике за подршку домаћој производњи, а посебно њеном извозу.

Штетне опструкције

ГЛАС: Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија већ је најавио да ће редовно одржавати сједнице са владама Републике Српске и ФБиХ, што ће, како је казао, допринијети бољој сарадњи и ефикаснијем раду. Шта у Министарству спољне трговине и економских односа намјеравате предузети да би сарадња министарства била боља са надлежним ентитетским министарствима?

КОШАРАЦ: То је корак у добром правцу и иде у прилог ономе што сам већ споменуо. Рачунам на сарадњу свих са Министарством спољне трговине и економских односа јер би свако опструисање било штетно за привреду и грађане, како Републике Српске, тако и ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана