Стари проблеми са пописом становништва поново на столу: Рок три мјесеца за посао који је трајао три године

Ведрана Кулага Симић
Стари проблеми са пописом становништва поново на столу: Рок три мјесеца за посао који је трајао три године

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - У БиХ почиње припрема терена за нови попис становништва, домаћинстава и станова, који би требало да буде 2023. године, а први корак је израда новог закона, што би, према ријечима упућених, могао да буде проблем у старту.

Агенција за статистику БиХ је прошлог мјесеца добила задатак од Савјета министара да покрене активности на припреми приједлога закона о попису становништва. На основу тога Агенција је формирала радну групу за израду приједлога текста коју чине представници све три статистичке институције - Агенције за статистику, Федералног завода за статистику и Републичког завода за статистику и која је приступила реализацији тражених активности.

У Републичком заводу за статистику потврдили су за “Глас Српске” да су делегирали своје представнике у радну групу за израду приједлога закона о попису становништва, домаћинстава и станова, посебно водећи рачуна о томе да се не би поновиле негативности које су пратиле претходни попис, спроведен 2013. године.

Влада Српске је у новембру 2019. године дала сагласност да се приступи изради нацрта новог закона о попису, уз учешће и сагласност надлежних представника Српске, уз услов да се при изради нацрта поменутог закона обавезно поштују уставно уређење и надлежности БиХ и Републике Српске.

У складу с тим, Завод је делегирао представнике у радну групу.

- Радна група, која има обавезу поступања по посланичкој иницијативи, сусреће се са бројним ограничењима која проистичу из чињенице да се закони о пописима становништва усвајају на самом крају процеса припреме пописа, а не обрнуто, као што је сада случај. Радна група има рок од 90 дана за израду текста, док је израда Закона о попису становништва у БиХ 2013. године трајала три године, а претходило јој је вишегодишње утврђивање свих пописних елемената, као што је садржај упитника, буџет, организација, логистика, припрема мапа, пробни попис и слично. Стога се може констатовати да се радна група суочава са великим изазовом - рекли су у Републичком заводу.

Српска није признала резултате пописа становништва БиХ из 2013. године које је објавила Агенција за статистику БиХ због методологије обраде података, при чему је посебно спорно било питање о броју сталних, односно резидентних становника у БиХ. Тадашња директорка Републичког завода Радмила Чичковић објаснила је да је око 200.000 особа обухваћено пописом и уврштено у сталне становнике, а није требало бити јер је ријеч о лицима која дуже од годину не живе у БиХ.

Више детаља за сада не откривају у Агенцији за статистику БиХ. На питање шта ће све бити утврђено нових законом, те да ли саставни дио тог акта треба да буде и однос према појму “сталног становништва”, а о чему је било највише несугласица приликом пописа 2013, наводе да ће дефиниција “стални становници”, као и дефиниције свих појмова релевантних за попис бити у складу са међународним препорукама за пописе.

- Попис становништва, домаћинстава и станова је државни пројект у којем је улога статистичких институција стручне и техничке природе. Тако да ће се статистичке институције и у наредном, као и у претходном попису придржавати правила струке усклађених са међународним стандардима и препорукама за пописе с циљем да резултати пописа становништва буду валидни, квалитетни и међународно упоредиви - казала је за “Глас Српске” стручна савјетница за односе са јавношћу у Агенцији за статистику БиХ Мирсада Адембеговић.

Иницијатива

О попису и захтјеву за израду новог закона причало се недавно на сједници Парламента БиХ и након ње. Из СНСД-а су поручили да нису против пописа, али да се кренуло наопако због иницијативе из бошњачког корпуса, јер је прво потребан договор о стручним стварима и методологији, па онда закон. И демограф Стево Пашалић, који је био активни учесник пописа 2013, рекао је недавно за “Глас” да је боље да пописивачи и не излазе поново не терен ако ће све бити као те године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана