Становници пограничних дијелова БиХ са Србијом код Зворника и даље испаштају: Кретање онемогућено због парафа на чекању

Вељко Зељковић
Становници пограничних дијелова БиХ са Србијом код Зворника и даље испаштају: Кретање онемогућено због парафа на чекању

ЗВОРНИК - Грађани БиХ који имају пријављено мјесто пребивалишта изван општине Зворник или су настањени на територији која обухвата у дубину више од 10 километара од граничног прелаза за погранични саобраћај на мосту Краља Александра Првог Карађорђевића на ријеци Дрини већ шест година немају могућност преласка државне границе на овом прелазу уз личну карту.

Упозорио је на ово делегат у Дому народа Парламента БиХ Лазар Продановић наводећи да мост и прелаз који су обновљени у августу прошле године и у чију реконструкцију су уложена око два милиона марака и даље могу користити само грађани који имају лична документа из Зворника и Малог Зворника.

- Споразум БиХ и Србије о прекограничном саобраћају из 2017. године, а који регулише ову област, једноставно се не примјењује - истакао је Продановић.

Начелник општине Зворник Зоран Стевановић навео је да је Београд већ одавно ратификовао споразум за прелаз грађана из свих крајева Србије и БиХ преко овог моста, али је нејасно зашто то до сада није учињено и на нивоу БиХ.

Појашњавајући читаву ову ситуацију за “Глас Српске” из Министарства безбједности БиХ су навели да у складу са још важећим Споразумом о пограничном саобраћају између БиХ и Србије и Црне Горе о пограничном саобраћају из 2005. године гранични прелаз Зворник - Мали Зворник има статус граничног прелаза за погранични саобраћај.

- Одредбама овог споразума прописано је да је прелазак преко њега дозвољен само носиоцима пограничних пропусница, издатим о стране надлежних органа двије државе. Дакле, у складу са још важећим споразумом погранична пропусница је једини валидни документ за прелазак државне границе преко свих граничних прелаза за погранични саобраћај између двије државе па тако и преко граничног прелаза у Зворнику - навели су из овог министарства.

Нагласили су и да су током 2018. и 2019. године успјешно окончани званични преговори делегација БиХ и Србије о усаглашавању текстова нових споразума о граничним прелазима између двије државе и Споразума о пограничном саобраћају те додали да се у неком наредном периоду може очекивати да дође и до званичног потписивања наведених докумената од стране министара двије државе, након чега ће и почети њихова примјена у пракси.

Они, међутим, нису прецизирали и када би се то могло десити, али су у свом писаном одговору саопштили да су свјесни значаја овог међудржавног споразума, који ће, како су рекли, бити значајан корак у даљем унапређењу сарадње између Србије и БиХ и стварању услова за лакши прелазак државне границе, односно успостављање једноставног и ефикасног система контроле преласка државне границе.

Бенефити

Према ријечима надлежних из Министарства безбједности БиХ потписивањем овог споразума олакшаће се становништву настањеном у пограничном подручју кретање између пограничних подручја и прелажење преко државне границе, али ће доћи и до развоја и унапређења привредне, образовне, здравствене, социјалне, културне, спортске, вјерске и других видова сарадње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана