Станивуковић тражи да Лукач буде осуђен, али неће надокнаду

Небојша Томашевић
Станивуковић тражи да Лукач буде осуђен, али неће надокнаду

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић данас је бањалучком Основном суду истакао да је његова морална одговорност да очекује од суда да бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач буде осуђен за напад на њега, али је истакао да неће тражити финансијску надокнаду.

Станивуковић је свједочећи у судници , одговарајући на питања судије, истакао да су се због  пријетњи Лукача који му је 2019. године током сједнице Народне скупштине Српске говорио "дође до његовог мјеста" и да ће "завршити као заставице“ (премијер Српске Радован Вишковић је претходно поломио и бацио на под заставице НАТО)  осјећао угрожено.

Истакао је да  је цијела сједница Народне скупштине Републике Српске, којој је Станивуковић присуствовао као тадашњи посланик, била изазовна и са тензијама.

Лукачев адвокат Јован Чизмовић га је питао зашто је онда пришао Лукачевом мјесту, а Станивуковић је одговорио да је у питању "српски инат".

Лукача је интересовало да ли се он тренутно осјећа угроженим на шта је Станивуковић одговорио да се не осјећа угроженим.

Градоначелник Бањалуке је говорио и о повреди коју је тада задобио те истакао да је "много већа била количина притиска и стреса".

По завршетку Станивуковићевог свједочења, он и Лукач су се руковали у судници.

Као свједоци одбране, за сљедеће рочиште биће позвани министар финансија Републике Српске Зора Видовић, бивши министар правде Антон Касиповић, а биће саслушан и Лукач.

Оптужница бившег министра унутрашњих послова РС терети да је 23. децембра 2019. године око 22 часа у Бањалуци, за вријеме посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске упутио Станивуковићу озбиљну пријетњу.

- То је учинио на начин да му се пријетећим тоном обратио ријечима: „И немој никад више то да урадиш према мени, не знам према другима како, иначе ћеш завршити као што су и оне заставице завршиле овдје данас“ што је код оштећеног изазвало осјећај угрожености и страха за сопственим живот - наводи се у оптужници.

Додаје  се да је потом више пута позвао оштећеног да дође до њега, па када му је оштећени пришао,  упутио му је ријечи: “Још једном, још једном мајмуне“.

- Након тога  је отвореном шаком десне руке ударио оштећеног у лице, и на тај начин му је нанио тјелесну повреду у виду нагњечења слузнице доње усне – наводи се у оптужници Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана