Станивуковић предложио систематизацију, СНСД и партнери поручују: То је кршење закона и одузимање надлежности

ГС
Станивуковић предложио систематизацију, СНСД и партнери поручују: То је кршење закона и одузимање надлежности

БАЊАЛУКА – СНСД и његови коалициони партнери, који чине већину у Скупштини града Бањалука, саопштили су данас да су шокирани и запрепаштени најављеном систематизацијом радних мјеста и смањењем броја одјељења у Градској управи са 12 на седам и поручили да је то кршење закона.

Систематизацију  је најавио градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је за данашње "Независне новине" прецизирао да је његов приједлог да у будућем саставу администрације Градске управе буде укупно седам одјељења плус Служба за заједничке послове и Кабинет градоначелника. То би било за пет одјељења мање у односу на тренутну администрацију.

Шеф клуба одборника СНСД-а у Скупштини града  Бањалука Драгослав Топић рекао је да  Станивуковић покушава да стручну службу Скупштине града стави под свој кабинет, што нема нигдје у свијету.

- Ово је до сад невиђено у политици и политичком систему. Покушавају се одузети надлежности Скупштине града и овако нешто можете можда видјети само у Сјеверној Кореји. Станивуковић од Бањалуке покушава направити Пјонгјанг - истакао је Топић.

Позвао  је Станивуковића да без оклијевања објави "којих је то 13 радника новозапослено у Градској управи који су потребни иако је  прије неколико дана рекао да има 200 радника вишка".

- Такође, тражим да објави имена људи који управљају одјељењима умјесто смијењених начелника - додао је Топић и истакао да ће о свему овоме обавијестити надлежну инспекцију.

В.д. секретара Скупштине града Игор Шукало нагласио је да су дошли у чудну ситуацију јер градоначелник жели да преузме управљање Скупштином града.

Предсједник Скупштине града Младен Илић напомиње да су јасно дефинисане које су обавезе градоначелника, а које Скупштине града.

- Градоначелник је раније говорио да се помиримо и прихватимо то што је он побиједио, као што он прихвата да ми имамо већину у Скупштину, а сада је сам себе демантовао. Позивамо га да одустане од оваквих ствари јер су оне апсурдне - рекао је Илић.

Одборник Уједињене Српске у Скупштини града Бањалука Невен Станић казао је да је систематизација радних мјеста груб покушај кршења извршне и законодавне власти.

- Свој приједлог послао сам сваком одјељењу да ми кажу шта је њихово мишљење и евентуално имају ли какве сугестије на овај приједлог. Тренутно чекамо њихову повратну информацију - навео је Станивуковић за "Независне".

Према његовим ријечима, ово је рекордно мали број одјељења, што је за пет одјељења мање у односу на она која је предложио претходни градоначелник.

- Сматрамо да начелничка мјеста у толикој мјери нису потребна. Моја жеља је да због оперативности ставимо нагласак на одсјеке, односно управљање Градском управом што више кроз одсјеке - појаснио је Станивуковић и појаснио да овај приједлог не иде у Скупштину, већ га предлаже градоначелник.

- Ово је још један искорак ка циљу и бољој систематизацији радних мјеста. Ипак, ово радим са тренутним одјељењима и чекамо њихова мишљења о евентуалним корекцијама - навео је Станивуковић.

Нагласио је да ће систематизација Градске управе довести до потпуне промјене структуре послова.

Истакао је да након систематизације иде структурна провјера радних мјеста у координацији са одјељењима те нови правилник о платама.

Коментаришући наводе владајуће коалицији Станивуковић је рекао да је изненађен тиме да "људи који су 22 године водили град не знају како се ради систематизација радних мјеста и да је по закону води градоначелник".

Према његовим ријечима, представници СНСД-а се плаше ревизије.

–Њима смета то што правимо уштеде, најскромнији смо и правимо најмању администрацију са седам одјељења – казао је Станивуковић.

Додао је да ће ако оваква опозиција буде, владати Бањалуком 300 година.

– Ниједан уговор о дјелу нисмо продужили, тако да већ имамо 30 радника мање у Градској управи. Смета им што сам запослио својих 10 људи у кабинет, а по систематизацији имам право до 30. То су људи којима вјерујем и без којих не могу радити. Чак ћу и на свом кабинету систематизацијом уштедјети новац – казао је Станивуковић.

Истакао је да ће "послије празника открити сав криминал који је рађен у Градској управи".

Рекао је да слиједе кривичне пријаве и да једна чека и бившег директора "Акване" Ведрана Митровића.

Одјељења

У протеклом мандату Градска управа имала је 12 одјељења и то Одјељење за саобраћај и путеве, Одјељење за комуналне послове, Одјељење за привреду, Одјељење за финансије, Одјељење за општу управу, Одјељење за локални економски развој и стратешко планирање, Одјељење за културу, туризам и социјалну политику, Одјељење за образовање, здравство, омладину и спорт, Одјељење за инспекцијске послове, Одјељење за борачко-инвалидску заштиту, Одјељење за просторно уређење и Одјељење Комуналне полиције.

Приједлог Станивуковића су Одјељење за општу управу, Одјељење за привреду и локални економски развој, Одјељење за просторно уређење, Одјељење за финансије, Одјељење за саобраћај, комуналне и стамбене послове, Одјељење за друштвене дјелатности и борачко-инвалидску заштиту, Одјељење за Комуналну полицију и инспекцијске послове те Служба за заједничке послове и Кабинет градоначелника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана