Станић: Подршка редовној, СДС уздржан у вези са посебном сједницом

Срна
Foto: Н1

БАЊАЛУКА- Шеф Посланичког клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић рекао је да СДС подржава одржавање редовне сједнице на којој треба да се расправља о животним питањима, док је уздржан у вези са одржавањем посебне сједнице парламента.

"Посебна сједница на којој би требало да се говори о политичко-економској ситуацији у БиХ имала би смисла и у Републици Српској да није било свих претходних посебних сједница на којима су донесени озбиљни закључци који се не спроводе и не поштују", рекао је Станић новинарима након сједнице скупштинског Колегијума.

Шеф Посланичког клуба ПДП-а Перица Бундало рекао је да је посебна сједница парламента Републике Српске покушај тражења излаза из дубоке политичке кризе која је у БиХ присутна мјесецима.

Он је рекао да је услов ове партије за наставак у одлучивању у институцијама БиХ повлачење закона којег је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко или доношење потпуно новог закона у парламенту БиХ који би узео у обзир Инцков закон и допуне Кривичног закона Републике Српске на начин да буде прихватљив за обје стране.

"Овај закон би у основи садржавао одредбе које забрањују негирање правоснажних судских пресуда међународних судова, али и омаловажавање Републике Српске називањем агресорском или геноцидном", појаснио је Бундало.

Он је навео да је став ПДП-а да се коначно мора приступити доношењу закона о раду Уставног суда БиХ и престанку учешћа међународних судија у одлучивању.

Шеф Посланичког клуба ДНС-а Душко Ивић сматра да је расправа о политичкој кризи у БиХ од почетка требала да буде вођена на нивоу заједничких институција БиХ, а не у Народној скупштини Републике Српске.

"Наметнути Инцков закон је узрок свих политичких проблема у БиХ, гдје је спуштањем тих проблема у парламент Републике Српске, Република Српска доведена у фокус као реметилачки фактор на нивоу БиХ", оцијенио је Ивић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана