Шта су показали пријевремени избори у Приједору: Ниска излазност порука опозицији

Дарко Момић
Шта су показали пријевремени избори у Приједору: Ниска излазност порука опозицији

БАЊАЛУКА - Рекордно ниска излазност од свега 30 одсто обиљежила је пријевремене изборе за градоначелника Приједора, на којима је побиједио кандидат СНСД-а Слободан Јавор са 13.076 или 53,42 одсто гласова испред кандидата опозиције и функционера ДНС-а Горана Предојевића, за кога је гласало 9.965 или 40,71 одсто бирача.

Према тврдњама аналитичара, ниска излазност показује да су грађани презасићени политиком и изборним процесима, али представља и много озбиљнију поруку опозицији, него владајућим странкама. Социолог и професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драго Вуковић каже да је апстиненција бирача индикатор стања политике и њеног угледа, истичући да се народ уморио од избора.

- У политичком смислу слаба излазност је заправо директна порука опозицији и њеном политичком рејтингу. Ово је порука њеним лидерима да озбиљно размисле о повлачењу из политике, јер је очигледно да је од лоше власти лошија једино лоша опозиција - каже Вуковић за “Глас Српске”.

Он додаје да су протекли пријевремени избори били најмање интересантни за Приједор и Приједорчане, јер нису били резултат потребе да се само годину дана након редовних избора нешто мора мијењати због блокаде власти, корупције или непотизма.

- То што су неки приватни проблеми постали друштвено интересантни очигледно нису били мотив ни за промјене, нити су мотивисали бираче да изађу на изборе - каже Вуковић.

Он сматра да ће резултати из Приједора имати рефлексије на опште изборе наредне године.

- Опозиција је добила контраефекат због велике галаме и најаве побједе као увода у велику побједу на општим изборима. Али за њене лидере који великим демагогијама крију велику политичку слабост можда је добро да се мало пресаберу у тим политичким тактикама - каже Вуковић.

Што се тиче владајуће коалиције, он истиче да су ови избори важни, као што је важна веома храбра, али и ризична борба за враћање надлежности Републици Српској.

Политиколог Љубинко Јовић каже да је поред рекордно ниске излазности којом су бирачи послали поруку политичарима, прије свега онима из опозиционих редова, специфичност то што су се сукобила два кандидата из партија које су владале у Приједору у задњих петнаестак година.

- Мали број неважећих листића показао је да је на изборе изашао већином онај ко је знао за кога ће гласати - каже Јовић.

Према његовим ријечима, резултати у Приједору утицаће на остатак политичког живота у Српској.

- То што опозиција, иако уједињена, није успјела да побиједи кандидата СНСД-а свакако ће ојачати ову странку. Што се тиче опозиције, видјећемо да ли ће их пораз опаметити и натјерати да поправе сарадњу или ће бити извор сукоба и разједињења - оцјењује Јовић за “Глас Српске”.

Политички аналитичар Војислав Савић каже да побједа Слободана Јавора није претјерано изненађење, ако се узму у обзир процеси у Приједору невезани за скандал са претходним градоначелником.

- Не треба заборавити да је ДНС водио тај град дуги низ година и да је становништво жељно промјене, а ДНС то свакако није, иако је у датом тренутку био опозициона партија. ДНС-а је потврдио да више нема значајан утицај у дојучерашњој тврђави, јер се добар дио чланства прелио или у СНСД или у мање странке око СНСД-а - каже Савић за наш лист.

Он додаје и да опозиција плаћа данак због својих унутрашњих подјела и расподјеле функција које не постоје.

- Осим тога, калкулације и сарадња са компромитованим политичарима и кокетирање са широким спектром интересних група не улијева повјерење код грађана, чак ни код оних који су опозиционо настројени - каже Савић.

Атмосфера

Војислав Савић каже да ниска излазност није ријеткост када су у питању пријевремени избори и подсјећа да је на пријевремене изборе за предсједника Републике Српске, на којима је побиједио Рајко Кузмановић, изашло око 36 одсто бирача.

- Тешко је створити исту атмосферу као у кампањама за опште, а нарочито локалне изборе, када је мобилизација партијских апарата на максимуму - каже Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана