Шта предвиђа резолуција коју је усвојила Скупштна Црне Горе: Забрањено умањење „геноцида у Сребреници“, признали више од 8.000 жртава

Танјуг
Шта предвиђа резолуција коју је усвојила Скупштна Црне Горе: Забрањено умањење „геноцида у Сребреници“, признали више од 8.000 жртава

ПОДГОРИЦА- Усвајањем Резолуције о Сребреници Скупштина Црне Горе је потврдила да се на том простору током протеклог рата догодио „геноцид“ на, како се наводи у документу, тлу Европе након Другог свјетског рата, а „у којем је страдало више од 8.000 цивила бошњачке националности“.

Тим скупштинским документом, донијетим на иницијативу Бошњачке странке, вишегодишњег коалиционог партнера у власти ДПС-а Мила Ђукановића, 11. јул је проглашен Даном сјећања на жртве Сребренице.

Њоме се такође позивају надлежне институције на спроводење истрага и процесуирања оптужених за, како се наводи, „геноцид у Сребреници, ратне злочине и злочине против човјечности“.

Резолуцијом је изражено саосјећање за све жртве у ратовима на простору бивше Југославије, као и за њихове породице и „позива све сусједне државе да наставе да обезбјеђују правду и дугорочну подршку преживјелима“.

Као разлози за доношење ове резолуције наведене су правоснажне пресуде Хашког трибунала и Међународног суда правде, којима је, како се наводи, „утврђено да је у Сребреници јула 1995. године извршен геноцид са више од 8.000 убијених бошњачких цивила, као и на основу усвојених Резолуција у Европском парламенту и Конгресу Сједињених Америчких Држава којима се осуђује геноцид почињен у Сребреници“.

У образложењу се наводи да усвајањем ове резолуције, Црна Гора као пуноправна чланица НАТО-а, показује посвећеност европским и евроатлантским вредностима, чиме јасно потврђује да је „лидер у региону на плану промовисања демократских вредности, људских права и темељних слобода и суживота, као највећих вриједности друштва“.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана