Шта пише у закону који би требало да омогући одлазак страних судија: Предсједништво бира, Дом народа потврђује

Дарко Момић
Шта пише у закону који би требало да омогући одлазак страних судија: Предсједништво бира, Дом народа потврђује

БАЊАЛУКА - Приједлог Закона о избору судија Уставног суда БиХ претходно бираних од стране предсједника Европског суда за људска права који је припремила власт у Српској предвиђа да Предсједништво БиХ именује, а Дом народа потврђује именовање тројице домаћих судија Уставног суда.

Поменути закон који је сачинио правни тим СНСД-а и упутио на усаглашавање странкама из Републике Српске које имају посланике у Парламенту БиХ, те представницима хрватског народа, предвиђа да буду именована двојица судија из ФБиХ и један из Републике Српске.

- Изабране судије припадају различитим народима, а тројици страних судија Уставног суда БиХ престаје мандат даном избора судија у складу са овим законом - предвиђа предложени закон који је у посједу „Гласа Српске".

Када је ријеч о потребној стручности и квалификацијама, закон само кратко каже да се „за судију Уставног суда бира држављанин БиХ са правом гласа који је истакнути правник високог моралног угледа".

У образложењу предложеног закона наводи се да је уставни основ за његово доношење садржан у одредбама Устава БиХ којима је регулисана могућност измјене начина избора тројице страних судија које је до сада бирао предсједник Европског суда за људска права.

Као разлог за доношење овог закона, наводи се потреба да БиХ обезбиједи властити суверенитет који је садашњим начином избора троје страних судија Уставног суда ограничен.

Више читајте у сутрашњем броју "Гласа Српске".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана