Шта омогућава ванредно стање: Предсједница доноси уредбе са законском снагом и олакшава рад Влади Српске

Дарко Момић
Шта омогућава ванредно стање: Предсједница доноси уредбе са законском снагом и олакшава рад Влади Српске

БАЊАЛУКА - У Народну скупштину Републике Српске стигао је захтјев Владе Републике Српске за заказивање посебне сједнице републичког параламента ради проглашења ванредног стања на територији Српске, а на бази члана 70. Устава Републике Српске и члана 38. Закона о Влади Републике Српске, потврђено је за „Глас Српске" из Службе за односе са јавношћу НСРС.

Наведени члан Устава РС каже да „Народна скупштина, у складу са Уставом и законом, проглашава ванредно стање за Републику или дио Републике у случају угрожавања безбједности, усљед елементарних непогода (поплава, земљотреса и пожара), природних катастрофа, епидемија, повреда људских права и слобода и нормалног функционисања уставних органа Републике".

Према тумачењима правника, разлика између тренутне ванредне ситуације коју је прогласила Влада РС и ванредног стања које може да прогласи само републички парламент лежи у овлаштењима која се могу дати Влади РС током ванредног стања.

- Током ванредне ситуације, не могу да се доносе уредбе са законском снагом, а пошто сада постоји потреба за тим, односно за доношењем одређених законодавних мјера, Влада је затражила посебну сједницу скупштине и проглашење ванредног стања. Након проглашења ванредног стања, предсједница Републике ће имати овлаштења да доноси уредбе са законском снагом и друге акте из надлежности парламента, чиме ће омогућити Влади РС да брже доноси потребне мјере и одлуке за превазилажење кризе. Све уредбе са законском снагом, послије престанка ванредног стања, упућују се на потврђивање Народној скупштини - објашњава наш саговорник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана