Шта након неуспјелог опозива градоначелника Бијељинe

Ведрана Кулага Симић
Шта након неуспјелог опозива градоначелника Бијељинe

БИЈЕЉИНА - Љубиша Петровић (СДС) остаје у фотељи градоначелника Бијељине након што је “преживио” опозив у режији политичког блока предвођеног СНСД-ом, а упућени сматрају да су мале шансе да сада дође до распуштања градског парламента и пријевремених избора за одборнике, иако то предвиђа закон.

Опозив Петровића покренуло је 25 одборника у бијељинској Скупштини у фебруару ове године, а подржала га је широка Народна коалиција “Покренимо Бијељину”, предвођена СНСД-ом.

Право гласа је имало 112.000 бирача, а према прелиминарним резултатима за опозив је гласало 14.954 бирача, а против 32.294, што је Петровића оставило у фотељи градоначелника Бијељине.

Коначну потврду резултата опозива даје Републичка изборна комисија, а то би требало да буде завршено наредних дана након чега ријеч имају Влада и Народна скупштина Републике Српске, које ће одлучивати о томе да ли ће бити смијењен актуелни сазив бијељинске Скупштине или не. Представници СДС-а већ су позвали локалне одборнике да буду морални и да након дебакла на опозиву који су сами тражили поднесу оставке, али вјерују да је најизвјеснија опција да ће “преживјети” и актуелни сазив парламента све до редовних локалних избора 2024. године.

- У том случају морају да слушају Петровића и подржавају његове одлуке, јер он има далеко већу подршку него већина у којој је десетак партија - рекао је за “Глас” члан Предсједништва СДС-а и предсједник Главног оперативног штаба СДС-а Маринко Божовић.

Сматра да постоји морална потреба да Влада Српске предложи НСРС распуштање бијељинске Скупштине.

- То морају урадити, јер се доказало да одборници, окупљени око СНСД-а, немају легитимитет. Осим тога тражићемо и да се у закон уврсти ставка да у случају неуспјелог опозива, у распуштању скупштина, последњу ријеч не даје Народна скупштина, већ да се то и подразумијева. Када имате некога ко се понаша по принципу “кадија те тужи, кадија ти суди”, искуство је показало да се ништа не дешава - рекао је Божовић.

Предсједник бијељинске Скупштине Александар Ђурђевић (СНСД) јуче није одговарао на позиве, као ни Петровић, док је први човјек СНСД-а у Бијељини Мирослав Миловановић и шеф штаба Народне коалиције за опозив поручио за “Глас” да је побједа друге стране легитимна.

- Нисмо се спремали, како су то тврдили, ни за какву крађу нити ми то знамо да радимо. Они су то најављивали, а сада ћуте или причају о моралу. Постоји закон који дефинише како и шта даље. Урадили смо што је до нас, а грађани су рекли што су имали. То поштујемо - истакао је Миловановић.

На питање шта се десило на терену, имајући у виду да су морали да имају одређене показатеље када су покренули ову причу, истакао је да је и дио људи из СНСД-а и оних и странака коалиције повјеровао Петровићу.

- Изашли су, гласали против опозива. То је њихово легитимно право, због тога их не можемо осуђивати, а ми ћемо неке потезе дефинисати - поручио је Миловановић, који је најавио да ће о евентуалним промјенама у Градском одбору СНСД-а разговарати са врхом партије.

Законом о локалној самоуправи је дефинисано да Народна скупштина може, на приједлог Владе, распустити локални парламент након опозива када први човјек општине или града не буде опозван. Пријевремени избори за одборнике се спроводе у року од 90 дана од распуштања парламента, али бирачи неће на изборе ако је до истека мандата одборника распуштене скупштине остало мање од годину.

Прелазно рјешење

Правила налажу да Народна скупштина, ако је изгласа, одлуку о распуштању локалног парламента доставља Централној изборној комисији БиХ. Влада Републике Српске именује Привремени орган јединице локалне самоуправе, у року од осам дана од ступања на снагу одлуке о распуштању, а који обавља послове Скупштине до конституисања новог сазива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана