Шта мијења нови Закон о посредовању при запошљавању?

ATV
Шта мијења нови Закон о посредовању при запошљавању?

Они који су, након 35 година рада, остали без посла могли би, да умјесто годину дана, накнаду за незапосленост примају чак двије године. Умјесто 250 марака, најнижа накнада за незапосленост требало би да износи 360 марака. Тако стоји у преднацрту закона о посредовању при запошљавању, који ће се ускоро наћи и на столу Владе Републике Српске.

“Дужина трајања права на новчану накнаду за вријеме незапослености зависи од дужине радног стажа тако да је предложено да траје до 24 мјесеца, а висина новчане накнаде ће такође бити значајно повећана. У преднацрту је предложено да новчана накнада не може бити нижа од 80 одсто најниже плате у Републици Српској”, речено је у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Из Савеза Синдиката кажу да још ништа није готово, и да ће коначан суд дати народни посланици. Осим у дијелу временског периода примања накнаде, преднацрт закона подржали су и у Унији удуржења послодаваца Републике Српске.

“Ту смо подржали захтјеве синдиката да се повећа накнада за незапосленост. Али нисам баш сигуран да смо зато да се повећа и временски период, јер недостатак је радне снаге, посла има, ко хоће да ради, посао може наћи”, рекао је Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Најбитније је сачекати анализе закона, поручује предсједник Владе Републике Српске. Радован Вишковић каже да око новог закона не би требало да буде проблема, јер није велики број оних који остварују право на двије године накнаде за незапосленост. 

“У овом моменту немам аналитику колико је то сад новца, колико је то повећање, колико то кошта сад та мјера са тих 250 на 360, колики број људи користи ту мјеру. Шта значи са 12 на 24. Кад буде спреман нацрт закона и кад се Влада буде изјашњавала по том питању, предлагач закона ће морати да упозна Владу са том аналитиком”, казао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Док се спремају нови закони, у Заводу за запошљавање имају нове планове како да у овој години запосле више од 5000 људи.

“Планирали смо и седам програма запошљавања. За тих седам програма одвојили смо, по акционом плану, 15 милиона марака, Влада и Завод за запошљавање. Опет ћемо и ове године имати програм 'Старт уп Српска'. Србија је и ове године обезбиједила додатних пола милиона марака за тај програм. Имаћемо и програм запошљавања приправника са двије компоненте”, најављује Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Ове године радиће се и на обукама до преквалификације, запошљавању Рома и посебних циљних група. Крајем прошле године, Завод је  на евиденцији имао око 96 хиљада незапослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана