Шта је Штрахе на Ибици рекао о Србији и Хрватској

Дојче веле
Шта је Штрахе на Ибици рекао о Србији и Хрватској

Дојучерашњи аустријски вицеканцелар је, према писању медија, на тајном састанку на Ибици помињао и Србију – једном је хвалећи, а други пут је критикујући. Његов ријечник сасвим се уклапао у тон те пијане вечери.

Вишесатни састанак у вили на Ибици у љето 2017. године већ је практично срушио аустријску Владу. Канцелар Себастијан Курц је најавио ванредне изборе, а актери састанка – вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе и његова десна рука Јохан Гуденус – већ су се повукли са свих функција.

Оно што се дало закључити на основу исјечака снимка које од петка објављују Зидојче цајтунг и недјељник Шпигел, потврдио је и сам Штрахе – био је прилично пијан.

Дојучерашњи шеф аустријске десничарске ФПÖ би хтио да види цијели седмосатни снимак, а истоме се нада и аустријско тужилаштво, али медији којима је снимак скривених камера достављен одбијају да то ураде штитећи изворе.

Тако је велика непозната не само ко је организовао намјештаљку у коју су лидери Слободарске странке Аустрије спектакуларно упали, договарајући мутне послове са наводном руском богаташицом, већ и шта би још могло да се види и чује на комплетном снимку.

Србија "фантастична"

Шпигел и Зидојче објавили су тек неколико сцена, али су у штампаним текстовима били издашнији са цитатима. Разговор је очито био прилично неповезан и лежеран, па се лутало до разних тема – између осталих и до Србије.

Према писању Шпигела, Штрахе је рекао да је Србија "фантастична земља", да је неколико његових пријатеља тамо уложило много новца и да је у Србији у анкетама омиљен скоро као руски предсједник Владимир Путин.

Он је иначе наглашавао да Аустрија „снажно треба да се оријентише ка Истоку“, посебно према земљама Вишеградске групе јер на Западу влада „декаденција“. Штрахе је додао да је био у Москви много пута и да се са Путиновим савјетницима састајао још прије десет година правећи планове „како можемо стратешки да сарађујемо“.

Међутим, у тексту Зидојче цајтунга овог викенда је Штрахе цитиран са сасвим другачије интонираном изјавом о Србији. Своју „руску“ саговорницу је упозорио да не инвестира на Балкану: „Хрватска је сра.., обично сра..“, рекао је он према писању овог листа. Додао је да треба избјегавати и Србију јер су тамо његовим аустријским пријатељима неке фирме "извучене испод гу..це", што би требало да значи да су оштећени у некаквом послу.

Зидојче и Шпигел још нису објавили саме снимке на којима Штрахе помиње Србију.

Претјеривање и вулгарности уклапали су се у тон вечери на Ибици током које је Штрахе разне људе називао "будалама", новинаре "највећим курвама на планети", а о тобожњој руској богаташици говорио да је "сцхарф" што би се могло превести као "добра риба". Штрахе се у обраћању у суботу извинио и својој супрузи.

На састанку на Ибици је, како је већ писао DW, била и Тајана Гуденус, супруга Јохана Гуденуса, порјеклом Српкиња из Бањалуке. Она на објављеним снимцима није проговарала.

Иначе је познат флерт ФПÖ са дијелом аустријског бирачког тијела српског порјекла. Штрахе је био радо виђен гост у Београду и Бањалуци и у међународној штампи препознат као неко ко се залаже за "српску ствар" – било у Босни и Херцеговини, било на Косову. Неколико пута је отворено говорио да би Република Српска требало да има право на уједињење са Србијом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана