Шта доноси одлука Шмита

ГС
Шта доноси одлука Шмита

САРАЈЕВО - Кристијан Шмит је вечерас наметнуо измјене Изборног закона и Устава Федерације БиХ којима је повећао број делегата у Дому народа Федерације БиХ на 80, а клуб сваког конститутивног народа на 23 делегата.

"Дом народа састоји се од осамдесет делегата, и то по двадесет три делегата из реда сваког од конститутивних народа и једанаест делегата из реда Осталих", пише у амандману који је наметнут на Устав Федерације БиХ одлуком високог представника, а која је објављена на службеној страници ОХР-а.

Као што је познато, Дом народа Федерације БиХ до сада је броја 58 делегата, те је сваки национални клуб имао по 17 делегата, а клуб Осталих 7.

Овом одлуком није прекршен принцип да сваки кантон даје по једног Бошњака, Србина и Хрвата. 

Сада ће се ова ставка односити и на Остале. Клуб осталих повећава се на 11, и сваки кантон ће бити у могућности делегирати једног делегата из овог клуба, што до сад није био случај.

"Скупштине кантона бирају своје делегате у Дом народа у року од тридесет (30) дана од дана овјере резултата избора. Законом ће се прецизирати начин прерасподјеле мјеста додијељених једном или више конститутивних народа и/или групи Осталих из кантона, уколико кантонална скупштина у том кантону не изабере делегате из реда једног или више релевантних конститутивних народа или из групе Осталих у Дом народа у року предвиђеном овим чланом", стоји у одлуци.

Новом одлуком сваки дом Парламента Федерације треба одбити или усвојити законе у року од 45 дана након њиховог усвајања у другом дому.

"Уколико се рок не испоштује, закон ће бити уврштен у дневни ред дома на сједници која ће се одржати након истека рока од 45 дана, а најкасније 30 дана након истека тог рока", пише у одлуци.

Измјенама се укида могућност да двије трећине делегата у једном етничком клубу могу сваку одлуку прогласити питањем од виталног националног интереса.

"Уколико у року од 30 дана од дана потврђивања резултата за избор делегата у Дом народа, потребан број делегата у једном или више клубова конститутивних народа не предложи кандидата за мјеста предсједника и два потпредсједника Федерације у складу са ставом (1) овог члана, онда ће то учинити било која група од седам делегата из клуба или клубова конститутивних народа у Дому народа који кандидате нису предложили", пише у одлуци, преноси портал Кликс.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана