Српској исти третман као и Србији

Драгана Орловић
Српској исти третман као и Србији

БАЊАЛУКА - Република Српска до сада је имала исти третман као и Србија када је у питању цијена руског гаса, што се, како тврде стручњаци у овој области, очекује и у идућем периоду, барем док се тржиште мало не смири.

Предсједник Србије Александар Вучић је након недавног састанка са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином у Сочију саопштио да ће за грађане Србије цијена руског гаса идућих шест мјесеци остати непромијењена и износиће 270 долара за 1.000 метара кубних.

У Москви ће ове седмице отпутовати српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Најављени су разговори о свим важним политичким питањима и привредној сарадњи. Једна од тема биће, како је Додик за "Спутњик" навео, и изградња гасовода од Раче, односно, од Бијељине до Бањалуке, о чему постоји договор из времена Јужног тока, да се гради заједно са "Гаспромом".

- Пошто градимо аутопут, то је добра прилика да пратимо ту трасу и изградимо гасовод до Бањалуке. Нама су Руси већ потврдили да ће до краја године бити иста цијена гаса коју имамо, слична оној коју има и Србија - рекао је Додик и додао да ће покушати добити оно што је предсједник Србије добио за наредних неколико мјесеци док се тржишта не стабилизују.

Природни гас за потрошаче у Републици Српској обезбјеђује предузеће "Гас-Рес" Бањалука, које има директни уговор са "Гаспром експортом".

Директор предузећа "Гас Рес" Љубо Гламочић рекао је за "Глас Српске" да очекују позитивне вијести из Москве, гдје би Додик, како истиче, требало да се састане и са руководством "Гаспрома".

- Планиран је тај састанак, гдје ће теме бити о свим пројектима у вези са гасним сектором, од изградње гасовода, могућности изградње термоелектрана па до разговора о осталим постројењима - навео је Гламочић.

Он је нагласио да је Република Српска до сада имала исти третман као и Србија када је у питању цијена гаса те да се исто то очекује и сада.

- Вјерујемо да ћемо задржати исту позицију као и Србија. Барем у првих неколико мјесеци идуће године, док се тржиште мало не смири - навео је Гламочић.

Подсјетио је да је тренутна цијена гаса у Републици Српској око 300 долара за 1.000 метара кубних.

- На цијену гаса од 270 долара колико је утврђено за Србију, ми имамо додатни трошак транспорта, који је у просјеку од 25 до 30 долара - истиче Гламочић. Србија ће захваљујући споразуму са Русијом и цијеном гаса испод тржишне вриједности, према процјенама тамошњих економиста, уштедјети чак 1,1 милијарду долара. Међутим, привреда Републике Српске, како каже извршни директор Удружења економиста РС "SWOT" Саша Грабовац, није велики конзумент гаса, па и користи због повољне цијене, неће бити велике као што ће их имати Србија. Иако је ријеч, како Грабовац истиче, о чистом енергенту, који је до постојеће енергентске кризе био изузетно економичан, Српска га до сада није користила у довољној мјери.

- Уколико буде постојала могућност склапања дугорочних уговора о снабдијевању гасом из Русије по повољним цијенама, грађани и привреда Републике Српске би сигурно имали дугорочне и велике користи од такве промјене у структури потрошње енергената - нагласио је Грабовац за "Глас".

Да су у току преговори у вези са цијеном руског гаса за грађане у БиХ, потврдио је и директор "Сарајево гаса" Славо Крајишник, који је навео да те преговоре за тржиште у БиХ воде "Енергоинвест" из ФБиХ и "Гас-Рес" из Српске.

- Преговори требају бити окончани прије Нове године - рекао је Крајишник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана