Српски повратници живе у страху од миграната

Г.С.
Српски повратници живе у страху од миграната

Подгрмечка села која се налазе између Санског Моста и Босанске Крупе, постала су нова мигрантска рута. Због тога су у страху српски повратници, међу којима и мјештани Јелашиноваца, надомак Санског Моста.

Кроз Јелашиновце пролази регионални макадамски пут, који није оптерећен саобраћајем али ни пролазницима, међутим, из дана у дан, појављује се све већи број миграната који се крећу овим, али и шумским путевима.

- Мигранте ми примјећујемо од прошле године, пролазе овуда. Ја чувам рудник па видим. Сад су почели масовно пролазити - изјавио је Ђуро Радиновић из села Јелашиновци код Санског Моста.

Нова мигрантска рута од Кључа преко подгрмечких села, према Босанској Крупи, узенимирила је повратничко становништво.

- То је велика нелагода за нас овдје повратнике, мјештане, не знаш ни ко су људи. По друштвеним мрежама се види да људи имају проблема у Петровцу, Бихаћу, Великој Кладуши, мислим да смо сви под неком врстом страха - рекла је Бранка Новаковић из села Јелашиновци код Санског Моста.

- Прије смо ми били овдје у селу, никад нико није практично куће закључавао, ни по ноћи ни по дану. Сад мораш навече док је сутон, кућу закључавамо и народ се боји - изјавио је Јаков Рељић из села Јелашиновци код Санског Моста.

Зашто је Јелашиновац дио њихове руте, сазнали смо и од самих миграната – избјегавање полиције. Покушавају да се сакрију, користећи споредне и шумске путеве.

- Био сам у Сарајеву, сада идем за Бужим. Пјешачимо већ шест дана, а по ноћи остајемо у шуми - рекао је Лесен Атави из Марока.

Док мигранти користе Јелашиновчо поље као једну од рута, мјештани поручују да немају ништа против пролазника, али мигранти нису добро дошли. (РТРС)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана