Додик: Уставни суд БиХ неће кршити вољу Републике Српске

Срна
Foto: Срна

КРУШЕДОЛ- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Уставни суд БиХ неће скршити вољу Републике Српске иако је прекорачио сва овлаштења, поништивши поједине одредбе аката Народне скупштине Српске.

"Наша воља иде за тим да ћемо исти садржај те декларације пренијети у неку другу форму, рецимо резолуција, а кад и то укину, онда ћемо имати ставове, а онда и закључке, па погледе, па ћемо онда рећи да је то декларација плус, али увијек исто. Неће нас скршити на овоме", нагласио је Додик.

Додик је рекао да је то право српског народа и да су зато тако ригорозни.

"Ниједна наша активност није против Устава БиХ, мада они то стално приказују да јесте. Наше је да се боримо за изворни Дејтон и то ћемо наставити", поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је за РТРС рекао да је Уставни суд БиХ задужен само да усклађује и процјењује усклађеност закона са Уставом БиХ.

"Међутим, они су сами себи прибавили надлежности. Они пресуђују кривично-правним поступцима, о свему", каже Додик.

Уставни суд БиХ утврдио је у четвртак, 26. маја, да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Српски народ ће увијек стати на страну правде

Такође, Додик је данас нагласио да српски народ ће увијек стати пред онога ко угрози његову слободу и зато ће бити на страни правде, поручио је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

"Свједочимо заједно о томе да народ наше Крајине у Хрватској постоји, дошао је овдје под тешким околностима у мајку Србију, покушава да се стабилизује и очува своју традицију", рекао је Додик у обраћању на Сабору у Манастиру Крушедол.

Додик је истакао да они који су направили пустош на територији Републике Српске Крајине желе да буде пусто и сјећање српског народа, те нагласио да је зато данашње окупљање веома значајно.

"Да се не само сјећамо и памтимо, него да младим генерацијама пренесемо традицију народа који је изњедрио једног Николу Теслу и многе друге научнике, књижевнике и спортисте, који су српском народу оставили несумњив печат у научном културном исваком другом смислу", рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је српски народ страдао кроз вијекове, да су га увијек дијелили.

"Увијек су идеје које су Срби имали да се уједине биле нападнуте и оне се и данас нападају, али мислим да је наш једини завјет који можемо дати, да се уједине српски народи, да се уједине двије српске државе – Република Српска и Србија", рекао је Додик.

Додик је изразио увјерење да ће, за разлику од прошлог вијека који је био страдалнички за српски народ, овај бити вијек његовог уједињења.

"Не смијемо подлећи онима који нам упорно говоре да ништа не можемо. Ми можемо! Ово је наша земља, ово су наше светиње, ово је српски народ! Ми смо слободарски народ, нисмо злочиначки, како желе да нас прикажу. Ми смо народ који баштини и поштује свакога госта који дође ако не носи пушку уперену у нас", истакао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска идентитет и завјет слободе српског народа.

Додик истакао да Република Српска постоји зато што је вољена од српског народа, а да је преживјела тежак период и у рату и послијератној изградњи, те да и данас живи тешке дане зато што се многи нису одрекли настојања да је смање, да направе од ње празну љуштуру и предају је генерацијама као ништа.

"Ако немамо државе, немамо ни слободе! Ми смо то схватили и зато се боримо за Републику Српску. Србија је наша матица. У Србију смо загледани, она је дала и даје подршку свима нама гдје год живимо", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, српски народ није пуштен на миру већ су му одузете територије, вјековна огњишта у Крајини, Хрватској, у Словенији је смањен на готово безначајну мањину, киње га по Федерацији БиХ, у Црној Гори и Сјеверној Македонији оспоравају му идентитет, а на Косову је деценијама, вијековима прогањан и убијан, а сада не дозвољавају ни да се разговара о статусу српског народа.

Додик је рекао да је БиХ илузорна држава и да се свих ових година покушава градити тако што би се отело од Републике Српске, а да се само Срби криве за наводно неразумијевање процеса.

"Из Велике Британије покушавају да нам наметну опет исте оквире у којима наш народ не може да егзистира. Они су британска политика на овим просторима, а антисрпска кроз историју". рекао је Додик.

Он је оцијенио да би Велика Британија најрадије распарчала ЕУ како би спроводила своје своје англосаксонске циљеве, као и да је та политика довела српски народ у ово стање, јер никада није хтјела да прихвати праву улогу српског народа у историји.

"Данас се морамо окупити, бити још снажнији, вјеровати у нашу цркву, идентитет, вјеровати у наше вриједности, крсну славу", поручио је Додик.

Он је истакао да су Срби кроз историју увијек стајали пред највеће силе тога времена, па су стали пред Турке на Косову, 1914. пред Аустроугарску, пред Хитлера, а на крају и пред НАТО савез.

"Неки говоре како то можда није био најбољи избор, јер смо увијек након тога огромно страдали. Али то су Срби, а не неки народи, који су поданички дочекују окупаторе! Ми ћемо увијек стати пред онога ко угрози нашу слободу и зато ћемо увијек стати на страну правде!", поручио је Додик.

Он је нагласио да Срби не смију прихватити да буду дио оног свијета који ће Русији уводити санкције.

"Проћи ће и ово зло, али грешку према Русији не смијемо да направимо! Морамо остати јединствени и вјерујем да оно што Србија данас чини јесте у том правцу", истакао је Додик.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу за разумијевање, подршку и помоћ Републици Српској и истакао да Србија изгледа данас развијенија и боља, а да на међународном плану има сасвим другу позицију и није поданичка.

"Србија има данас снагу да има свој став. Србијом данас не управљају страни амбасадори, него овај народ", рекао је Додик и истакао да Срби желе да Србија буде јака, док има и оних којим је она трн у оку.

Напомињући да би многи хтјели да Србија сама себе поједе и не постоји, а ако нема Србије нема ни српског народа.

"Зато је важно да се окупимо и кажемо наше ствари. Остаћемо заједно, интегрисани", истакао је Додик.

Традиционалном 16. Крајишком црквено-народном свесрпском сабору "Крушедолска звона" у манастиру Крушедол присуствовали су и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар за бригу о породици Србије Ратко Дмитровић, Његово преосвештенство епископ сремски Василије и представници избјегличких удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана