Српски логораши спаљивани у пећи Жељезаре Зеница

Горан Маунага
Српски логораши спаљивани у пећи Жељезаре Зеница

Сарајево - Дио српских логораша који су били заточени у Казнено-поправном заводу Зеница спаљен је у високим пећима зеничке Жељезаре, наведено је у извјештају Мисије Конференције за безбједност и сарадњу (КЕБС) за БиХ из септембра 1992. године.

Тај документ, који свједочи о монструозним злочинима над Србима, потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо уз хиљаде других доставио је Тужилаштву БиХ, а налази се и у посједу "Гласа Српске".

Пети павиљон логора за Србе у КПЗ Зеница постојао је до краја рата. У извјештају КЕБС-а је, поред осталог, наведено да је КПЗ Зеница формирао логор за ратне заробљенике у коме је било око 2.000 Срба.

- У КПЗ Зеница има око 2.000 Срба. Многи од њих бачени су у високе пећи Жељезаре Зеница - пише у том извјештају.

Главни задатак Мисије био је да за седмицу, колико је трајала њена посјета, сагледа ситуацију у погледу поштивања људских права директним посматрањем рада затвореничких логора и центара у читавој БиХ. Чланови Мисије КЕБС-а навели су да нису били у могућности да посјете све логоре него само неке од њих, те да су се увјерили да логорске власти имају лош третман према затвореницима.

- Били смо свједоци премлаћивања, видјели смо ране, преломе и остале повреде нанесене затвореницима. Вјерујемо да су они на све три стране лишавани живота. Затвореници са којима смо разговарали најчешће су одбијали да нам детаљно опишу почињене злочине, али су нам многи о њима ипак дали натукнице - стоји у извјештају.

Извјештај је достављен централи КЕБС-а у Прагу. Мисију је предводио Енглез Џон Томсон, а помоћници су му били амерички амбасадор Кенет Блеквел и група међународно признатих стручњака из области права, медицине и политике. ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана