Српски језик у школама у Словенији од идуће године

Срна
Српски језик у школама у Словенији од идуће године

ЉУБЉАНА - У Словенији ће српски језик од наредне школске године бити доступан у основним школама као додатна активност, а због великог броја дјеце која желе да похађају часове српског, рок за пријаву је продужен до 1. марта.


До овога је дошло након повезивања бројних организација Срба у Словенији у једну кровну, а затим и договора влада Србије и Словеније.

Предсједник Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић каже да ће се настава српског језика састојати од три предмета – српски језик, Србија моја отаџбина и историја и култура српског народа.

Словенија даје простор у школама и покрива потрошену струју, воду и гријање.

Наставнике ће плаћати и одабрати Србија. Ову прилику већ годинама користе многе заједнице, осим српске.

Сладојевић истиче да зна да је више дјеце у Словенији учило холандски, украјински, кинески језик као матерњи језик, преноси РТС.

"То сугерише да у овој земљи живи више Украјинаца, Холанђана и Кинеза што, једноставно, није тачно", наглашава Сладојевић.

Највише дјеце до сада је пријављено у љубљанској школи "Ливада" - близу 30.

Горан Поповић, директор који је своје просвјетно искуство градио у Београду, каже да је хиљаду до сада пријављених изванредан број и да се нада да ће пројекат бити добро испланиран и одржив.

"Само желим да држава Србија истраје у том програму, а не да после годину-две из ових или оних разлога каже жма неж", истиче Поповић, који сматра да би се, у том случају, тешко све поново покренуло.

Амбасадор Србије у Љубљани Зорана Влатковић подсјећа на одличне везе двије државе, потребу да се оне његују, те да је и учење матерњег језика један од начина да се граде нови мостови.

Према њеним ријечима, организација наставе иде по плану.

"Ми смо послали већ добар део пријава које су до сада стигле Министарству просвете како би се организовао конкурс", наглашава Влатковићева.

Она наводи да треба да се изаберу наставници који у складу са прописима могу доћи из Србије, а могу бити, уколико неко испуњава услове, ангажовани међу људима који живе у Словенији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана