Српска жели да разговара са ФБиХ о враћању надлежности

Ведрана Кулага
Српска жели да разговара са ФБиХ о враћању надлежности

Бањалука - Програмска декларација СДА у којој се позива на усвајање устава којим би настала “република БиХ” је удар на Дејтон, а коначан одговор на актуелну ситуацију у БиХ и пријетње по положај и интересе Српске утврдиће Народна скупштине крајем овог или почетком идућег мјесеца.

Поручено је то јуче послије сједнице Главног одбора СНСД-а која је одржана у Бањалуци, а на којој су предложена 64 закључка у вези са вишемјесечном кризом у БиХ коју је додатно подгријао акт који је усвојен на Конгресу СДА.

У предложеним закључцима акценат је стављен на Дејтонски споразум и на његове изворне принципе, те да са ФБиХ треба отворити расправу у вези са свим законима и одлукама које је у протеклим годинама наметнуо високи представник, а којима су, између осталог, РС отете бројне надлежности. Приједлог који ће ићи према ФБиХ јесте да заједно повуку споразум о доношењу закона о одбрани, индиректном опорезивању и Високом судском и тужилачком савјету. Ако Федерација на то не пристане, Српска као страна у споразуму треба сама да одлучи о повлачењу.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик истакао је након сједнице да је Главни одбор дао оцјену укупне ситуације, те формирао комисију која ће утврдити коначну верзију закључака у наредних неколико дана.

- Одбацујемо приједлог да се формира република БиХ. То је неприхватљиво, то је урушавање Дејтона, антиуставна дјелатност и то угрожава мир у БиХ - подвукао је Додик.

СНСД сматра, како је рекао, да ако се у БиХ не буде поштивао Дејтон, треба примјењивати одредбе Устава БиХ, односно акт о грађанским правима и слободама гдје је предвиђено да народи имају право на самоопредјељење.

- У Уставу то пише и то треба афирмисати - рекао је Додик.

СНСД је предложио да буде одржана сједница Народне скупштине и буде утврђен приједлог да се са ФБиХ разговара о законима о одбрани, Високом судском и тужилачком савјету, те о индиректним порезима.

- Парламент РС, о овим и другим питањима, треба да формира делегацију, те да са федералним парламентом, који ће имати делегацију, као стране обаве расправе и виде како се то може ријешити. Ако то одбију, тражићемо да се закони и одлуке које су донесене притиском високог представника, па и оне које су касније изгласане у Парламенту, не сматрају и нису валидне нити у складу са прописима - рекао је Додик. 

Најавио је да би сједница Предсједништва СНСД-а требало да буде наредне седмице и да ће тада имати припремљен материјал за сједницу Скупштине Српске на којој ће се расправљати о актуелној ситуацији у БиХ.

- Са руководством Скупштине видјећемо када би могла бити сједница, а вјерујемо да би могла бити у идућих десет до 15 дана. Република Српска треба да се брани јасним и енергичним ставом, без оклијевања - рекао је Додик и поновио да је СДА претјерала у својим ставовима и реформама које је понудила, те да их и овај пут охрабрује међународна заједница.

- За нас је то неприхватљиво и никада неће доћи на дневни ред -- нагласио је Додик.

Став СНСД-а је да је увођење бонских овлашћења било мимо Устава БиХ, те све што је тако настало не може бити дефинитивно, већ привремено.

- Желимо да се обави расправа РС и ФБиХ. Одбацујемо интервенционизам међународне заједнице, све наметнуте одлуке високог представника и тражимо дијалог унутар БиХ о свим питањима која су раније била предмет интервенције међународне заједнице. То се, прије свега, односи на законе који су мијењали систем надлежности и довели до тога да Српска остане без десетине надлежности - рекао је Додик.

Један од предложених закључака је и да је неопходна измјена Кривичног законика Српске да би се утврдила кривична одговорност у случају да представници Српске у Сарајеву не поштују ставове институција Српске. Из СНСД-а су поручили да треба истрајавати на уставном начелу БиХ, односно да се састоји од два ентитета који су носиоци репрезентативности, те на Резолуцији о војној неутралности и заштити уставног поретка, али и да треба донијети закон о Уставном суду БиХ у којем више неће бити мјеста за стране судије. Дио закључака се односи на поправљање економске, демографске и образовне слике у Српској.

Радојичић нови потпредсједник

За нове-старе потпредсједнике СНСД-а изабрани су јуче Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Небојша Радмановић, Никола Шпирић, а једино ново лице у потпредсједничкој функцији је Игор Радојичић. На позицији генералног секретара странке остао је Лука Петровић, а на сједници је изабрано и 45 чланова Предсједништва странке.

 

 

Код Вучића у суботу

Предсједници парламентарних политичких партија из Српске разговараће у суботу са предсједником Србије Александром Вучићем и сарадницима о новонасталој ситуацији у БиХ.

- Вјерујемо да Србија, као потписница Дејтона, треба да затражи извјештај од високог представника о свом раду и да оцијени да ли је тај рад био или не у складу са потписаним споразумом и Уставом БиХ - рекао је Милорад Додик и потврдио да је у уторак увече разговарао са лидерима ПДП-а и СДС-а Браниславом Бореновићем и Мирком Шаровићем о развоју ситуације у вези са формирањем власти на нивоу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана