Српска преузела први руски хеликоптер "Ансат"

ГС
Foto: www.rhc.aero

МОСКВА - Компанија Руски Хеликоптери предала је званично данас у Казању први лаки вишенамјенски хеликоптер "Ансат" Републици Српкој као дио уговора за три хеликоптера.

Планирано је да оператер хеликоптера буде нова јединица у оквиру Министарства унутрашњих послова Репубилике Српске. Република Српска биће први европски купац "Ансата."

Како је данас саопштено из "Руских Хеликоптера", а пренио српски портал Tango Six, први "Ансат" за Републику Српску биће опремљен са "MEDAVAC модулом" који ће се састојати од носила, мјеста за једног пацијента и два медицинара.

Од опреме ту ће бити мобилни респиратор, ЕКГ за мониторинг срчаних активности у реалном времену и друга медицинска опрема. Уз први хеликоптер предат је и сет од пет сједишта која се могу поставити умјесто "MEDAVAC конфигурације." Саопштено је да је хеликоптер испоручен и са "системом за активну контролу вибрација".

Република Српска ће добити још два "Ансата" 2021. и 2022. године.

Директор холдинга "Руски хеликоптери" Андреј Богински рекао је да ће ти хеликоптери бити опремљени рефлекторима, системом за слијетање без падобрана, те витлом и спољним ременом.

Према уговору, обуку за ове хеликоптере у Казањском авијационом заводу завршила су три техничара и два пилота, а сљедеће двије године обуку ће проћи још четири пилота и шест техничара.

Пилоти ће учити летење како у симулатору тако и на самим хеликоптерима.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана