Српска не планира нова задужења код ММФ-а

Маријана Миљић Бјеловук
Српска не планира нова задужења код ММФ-а

БАЊАЛУКА - Све је извјесније да власти БиХ неће добити више новца из проширеног аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), који истиче за пола године, а из Српске поручују да за сада не преговарају са том финансијском институцијом за нова задужења.

Проширени аранжман са ММФ-ом вриједан 1,07 милијарди марака власти БиХ закључиле су у септембру 2016. године и од тада су исплаћене двије транше у износу од 153,78 милиона и 145 милиона марака.

- Проширени аранжман, који се не спроводи од јуна 2018. године, завршава се у септембру 2020. године и није извјесно да ће нове транше бити дозначене у оквиру овог аранжмана - рекао је “Гласу Српске” резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел.

Он је навео да је ова међународна финансијска институција спремна да се ангажује у погледу новог програма под условом да владе на свим нивоима могу спроводити реформе.

Џуел је додао и да Српска и Федерација БиХ редовно сервисирају обавезе према ММФ-у.

Из Српске поручују да тренутно не преговарају са ММФ-ом у погледу новог задужења.

- Нисмо у преговорима са ММФ-ом. Аранжман за буџет радимо са домаћим банкама, у складу са одлуком Народне скупштине РС - казала је кратко “Гласу Српске” министарка финансија РС Зора Видовић.

Економисти истичу да је раније задуживање код ММФ-а поред повољних услова финансирања одсликавало повјерење међународних институција у економску политику неке земље, а то је уједно утицало и на то да страни инвеститори имају сигурност када је ријеч о питању улагања у економију тих земаља.

- Међутим, у посљедње вријеме јавне институције могу се по повољним каматама задуживати и на домаћем финансијском тржишту. То се види и по паду цијене задуживања по којој се Влада РС задуживала у протеклим годинама. Више није изражен тај аспект и та добра страна аранжмана са ММФ-ом. Поред тога и пројекције задужења су прављене без нових кредита са ММФ-ом - рекао је извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац.

Нагласио је да земље које имају аранжман са ММФ-ом имају мало бољи имиџ само у финансијској међународној јавности.

- С обзиром на наше добре показатеље када је ријеч о питању учешћа јавног дуга у БДП-у и друге показатеље, сматрамо да то и није неки велики пропуст - навео је Грабовац.

И из Федерације БиХ раније су поручили да функционишу без ММФ-а и да не воде преговоре о новим задужењима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана