Српска набавља 160.000 доза кинеске вакцине

ГС
Српска набавља 160.000 доза кинеске вакцине

БАНЈАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је Републички штаб за ванредне ситуације овластио данас Институт за јавно здравство Српске да набави 160.000 доза кинеске вакцине „Синофарм“ за вакцинисање 80.000 људи.

Шеранић је рекао да је Институт запримио понуду за набавку ових вакцина, за шта је данас Штаб издвојио 7,26 милионаКМ без ПДВ-а.

-Штаб је одборио такву врсту реализације средстава, која ће бити упућена на Компензациони фонд који треба донијети своју одлуку за издвајање тих средстава - рекао је министар.

Говорећи о вакцинама које су јуче стигле из Србије, Шеранић је навео да је 10.000 доза ускладиштено у Институту, те да ће данас одређена количина бити послата за контролу серије, као и да ће након добијања потврде о исправности, оне бити прослијеђене на терен.

-Локалне заједнице, заједно са домовима здравља, задужене су за организацију вакцинације, а све вакцине које запримимо, аутоматски шаљемо на терен - рекао је Шеранић.

Он је изразио наду да ће Српска у наредном периоду добити већу количину вакцина, с обзиром на најаве из „Ковакс“ механизма да би након 23. априла требало да стигну додатне количине вакцина „астра зенека“ и „фајзер“.

- Када је ријеч о вакцини жспутњикж, тренутно је на стању 6.000 доза које су стигле у оквиру мањег контингента, а што се тиче свих осталих најава за донације, у контакту смо са Министарством цивилних послова, на основу којих очекујемо и те дозе - рекао је Шеранић.

Рекао је и да ће за грађане Приједора бити обезбијеђено 1.300 вакцина против вируса корона, колико их је пропало у локалном Дому здравља, како би била завршена вакцинација и ревакцинација.

Шеранић је рекао да код добављача стоји поменута количина вакцина, те да ће, чим се заврши процедура у вези са контролом квалитета, бити допремљене у Приједор, наглашавајући да нема разлога за забринутост.

-Битно је да процес саме вакцинације и ревакцинације не смије бити краћи од препорученог времена. Најоптималније вријеме је од 21. до 28. Дана - рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци и позвао грађане Приједора на стрпљење.

Он је одбацио информације да ће грађани Приједора бити вакцинисани неком другом вакцином, истакавши да је ријеч о инсинуацијама.

Говорећи о истрази о пропадању 1.300 вакцина против вируса корона у приједорском Дому здравља, Шеранић је истакао да је то најбољи начин да јавност добије информације у вези са овим случајем.

-Истрагу спроводи Тужилаштво заједно са полицијом и драго ми је да се на такав начин рјешава ово питање - рекао је Шеранић.

На питање да ли ће прихватити оставку директора Дома здравља Приједор Слободана Јавора, Шеранић је рекао да је оснивач те здравствене установе град Приједор те да ће, према његовим информацијама, на наредној сједници Скупштине града бити расправљано о понуђеној оставци, јер су они за то надлежни.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је Окружно тужилаштво позвао Институт да асистира везано за саму провјеру вакцина, у смислу њиховог стављања у карантин.

-Институт им је изашао у сусрет и колеге су биле у Приједору. Са стручног аспекта су дале инструкције на који начин и шта се треба урадити са самим вакцинама и то је био наш дио посла - навео је Зељковић.

Зељковић је нагласио да су, у складу са тим, вакцине стављене у карантин како то прописује и струка и оне ће и даље бити предмет истрага у смислу вјештачења.

-Оно што је јако битно је да се оне не могу даље користити до свих осталих провјера и прибављања осталих информација - рекао је Зељковић.

Окружно јавно тужилаштво Приједор формирало је на основу медијских натписа предмет о пропадању одређене количине вакцина у овом граду.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић наложио је министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу и градоначелнику Приједора Далибору Павловићу да се под хитно испита због чега је и како дошло до пропадања 1.300 доза вакцине „спутњик ве“, намијењених за ревакцинацију у Дому здравља у том граду.

Директор Дома здравља Приједор Слободан Јавор понудио је оставку скупштинској већини која га је именовала.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана