Српска на Свјетском урбаном форуму у Куала Лумпуру

Срна
Српска на Свјетском урбаном форуму у Куала Лумпуру
Српска на Свјетском урбаном форуму у Куала Лумпуру

Бањалука - На управо завршеном деветом Свјетском урбаном форуму у Куала Лумпуру, у Малезији, у организацији програма Уједињених нација за становање, представљен је Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске.

"Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске одлучило је да, у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструтуре Србије, са партнерима, ове године на Форуму представи једину владину референтуну установу у овој области", рекла је Срни министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и додала да се Република Српска представила на Панел дискусији о имплементацији Нове урбане агенде на Балкану.


Према њеним ријечима учесницима панела приказана је видео презентација Републике Српске, као и рад Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске.

"У филму су приказани реализовани капитални пројекти, а учесници Панел дискусије су упознати и са Просторним планом Републике Српске до 2025. године и утицајем Нове урбане агенде на просторно планирање Републике Српске", додала је Голићева.

Она је појаснила да се Форум организује сваке двије године и има за циљ да окупи представнике националних, регионалних и локалних влада, приватни и невладин сектор, истраживачке центре, развојне фондове, као и експерте и лидере у области одрживог урбаног развоја и становања, да дискутују и представе резултате имплементације Нове урбане агенде.

Нова урбана агенда усвојена је у главном граду Еквадора, Киту, октобра 2016. године.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана