Српска и Федерација БиХ ограничавају каматне стопе

ГС
Српска и Федерација БиХ ограничавају каматне стопе

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Агенције за банкарство Републике Српске и Федерације БиХ донијеле су Одлуке да привремено ограниче износе каматних стопа, а као одговор на ризик од евентуалног раста каматних стопа.

Из Агенције за банкарство РС саопштено је у у циљу ублажавања ризика изазваних значајним растом референтних каматних стопа, инфлацијом и другим поремећајима који могу имати негативне ефекте на тржиште Републике Српске, а поступајући у складу са законским одредбама и прописаним надлежностима, те уобзиривши новонасталу ситуацију на финансијском тржишту, Агенција издала нови подзаконски акт, тј. Одлуку о привременим мјерама за ублажавање ризика раста каматних стопа, а која је дана данас усвојена од стране Управног одбора Агенције.

"Разлог за доношење предметне Одлуке јесте испуњавање једног од основних циљева и задатака Агенције, односно очувања стабилности банкарског сектора. Примарни циљеви предметне Одлуке су ублажавање наглог раста каматних стопа у Републици Српској, односно заштита корисника банкарских услуга, те стабилност банкарског сектора и постизање макроекономске равнотеже, као и додатно стимулисање банака да пронађу начин задржавања каматних стопа на разумним нивоима, како би се избјегли негативни ефекти на привреду и становништво, што директно утиче на избјегавање ризика губитка банке усљед немогућности сервисирања обавеза према банци", наводе из ове Агенције.

Сличним се водила и Агенција за статистику ФБиХ, из које је наглашено да се примјеном ове одлуке од банака захтијева успостављање процеса и контрола у циљу планирања, анализирања и праћења ефеката поремећаја, који су везани за раст каматних стопа и друге макроекономске поремећаје.

"Очекује се да ће такав приступ ограничити поступке на страни банака, који би могли неповољно утицати на кориснике финансијских услуга и у коначници на раст системских ризика. Приликом израде одлуке узето је у обзир да је на крају јуна ове године на банкарском тржишту ФБиХ достигнут историјски минимум у сегменту висине каматних стопа, као и да је пондерисана номинална каматна стопа за краткорочне изложености износила два одсто, те да је потребно превенирати потенцијалне накнадне негативне ефекте значајног раста каматних стопа у кључним сегментима кредитирања привреде", казали су из Агенције и додали да уколико дође до значајнијег раста каматних стопа, може се очекивати погоршање кредитне способности дужника и повећање кредитног ризика, односно миграције изложености у веће нивое кредитног ризика, те су банке дужне примијенити строжије стопе за утврђивање стопа очекиваних кредитних губитака.

"Агенција очекује нарочите притиске кризних стања и економских шокова у првој половини 2023. године. Кроз превентивно и планско дјеловање које предвиђа ова одлука, економски шокови за банкарски систем Федерације БиХ биће умањени, а потенцијале дугорочне штете које би настале кроз раст удјела неквалитетне активе биће избјегнуте", истакли су из Агенције за банкарствои ФБиХ.

Поручују да су банке дужне сачинити план управљања каматно индуцираним кредитним ризиком који достављају Агенцији најкасније до 30. новембра 2022. године, те га по потреби ажурирати, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана