Српска добија закон о суђењу у разумном року

ATV
Српска добија закон о суђењу у разумном року

Остало је свега неколико корака да трајање судских спорова у Републици Српској буде ограничено на до шест година. На данашњој сједници Владе утврђен је Нацрт закона о заштити права на суђење у разумном року који то гарантује.

То практично значи и да ће странке из судског поступка који је трајао дуже од законског рока, моћи да траже и новчану надокнаду штете. Највише штете у Републици Српској до сада је настало у парничним споровима. 

“Изузетно важан закон за привреду Републике Српске јер имамо очигледно одређених судских процеса који се недопуштено дуго времена воде. Ми с овим покушавамо да то доведемо у некакве оквире и да на крају крајева и судови имају неки оквир у којем морају да доносе одлуке, а не да то држе у неким ладицама”, каже Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Предмети у ладицама чекали су и до двије деценције до правоснажног окончања поступка, најчешће због великог броја предмета у судовима, а истовремено мањку судија. 

Омогућавање кадровских и техничких услова због тога је једнако важно као и усвајање прописа. Адвокат Миљкан Пуцар сматра да рјешавање судског предмета треба отпочети бар након шест мјесеци да би се и првостепени поступак окончао у разумном року, као и да жалбени поступци не би требало да трају дуже од пола године. 

Чињеница је, каже, и да таква пракса није могућа уколико нема довољног броја судија. 

“Нажалост, имамо врло сложених предмета који трају јако дуго. Поготово имамо предмете који су везани за извршење, што је недопустиво, да се након завршеног поступка поново у извршном поступку улазите у нову процедуру, па ти извршни поступци трају, двије, три, пет, чак богами и десет година”, каже Миљкан Пуцар, адвокат.

Не треба заборавити чињеницу да Закон о кривичном поступку, па и Закон о парничном поступку прописују рокове по фазама суђења. Убрзавање рјешавања судских предмета знатно је допринијело и проширење појединих правосудних институција, попут судова у Бањалуци, Приједору и Зворнику. Уставни суд БиХ обавезао је Министартсво правде Републике Српске на усвајање Закона о заштити права на суђење у разумном року, по угледу на  праксу суда у Стразбуру. Против БиХ Суд у Стразбуру управо због повреде права на суђење у разумном року запримао је и више од 800 тужби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана