Српска ће предузети правне кораке ако Централна банка данас не деблокира новац ММФ-а

ГС
Српска ће предузети правне кораке ако Централна банка данас не деблокира новац ММФ-а

БАЊАЛУКА - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да ће Српска предузети одређене правне кораке ако ни на данашњој сједници Управног одбора Централне банке БиХ не буде деблокирано пребацивање новца ентитетима из аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Чланови Управног одбора Централне банке БиХ из Српске затражиће данас на сједници тог одбора објашњење због чега 300 милиона евра још стоји на рачуну банке умјесто да буде распоређено ентитетима с циљем санирања посљедица вируса корона.

ММФ је још 23. априла, након договора политичких лидера и надлежних у БиХ, Централној банци дозначио око 333 милиона евра по основу аранжмана брзе финансијске помоћи за ублажавање посљедица пандемије, али тај новац никада није распоређен.

- Ако ситуација буде остала непромијењена морамо предузимати одређене кораке. Видјећемо са правобраниоцима који су то први кораци које треба предузети - рекла је Видовићева на конференцији за новинаре након сједнице Владе Српске.

Она је истакла да доспијевају камате, иако ентитети нису повукли новац који стоји на рачуну Централне банке.

- Неколико пута смо интервенисали и тражили да тај проблем буде ријешен. И ми и ФБиХ смо послали инструкцију Централној банци, а када данашња сједница Управног одбора Централне банке БиХ буде завршена знаћемо резултат и да ли се шта помакло са мртве тачке - нагласила је Видовићева.

Она је додала да није могуће исплатити новац само једном ентитету када је ријеч о аранжманима са ММФ-ом, док са Европском банком за обнову и развој трају преговори да приликом новог аранжмана директно пребаци новац ентитетима.

Новац од аранжмана са ММФ-ом треба да буде  искориштен за санирање посљедица епидемије вируса корона.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик јуче је најавио могућност да Влада Српске тиужи гувернера Централне банке Сенада Софтића који, како каже оспорава реализацију подјеле новца.

Он је навео да гувернер Централне банке има све неопходне папире, које је имао иначе у сличним околностима када су се повлачила средства ММФ-а.
- Међутим, то је сада нека политичка игра у Федерацији БиХ и они желе да наметну да траже далеко више него што се не може испунити - истакао је Додик.

Изетбеговић и Човић

Лидери СДА и ХДЗ-а БиХ Бакир Изетбеговић и Драган Човић (ХДЗ) су на данашњој сједници Дома народа Парламента БиХ говорили о блокади 330 милиона евра ММФ, односно политичком чвору који је настао.

- Имали смо договор о расподјели. Прво је било Писмо намјере које је усаглашено у просторијама Делегације ЕУ. И оно је отишло, по њему је поступљено и добили смо средства. Онда је био политички договор између мене и Човића, да се средства подијеле 50:50 ФБиХ и кантонима. И то је урађено на надлежном нивоу - рекао је Изетбеговић.

Он је поручио да Савјет министара БиХ не може рећи ни ФБиХ ни Републици Српској како ће подијелити средства.

- Не може министар финансија и трезора БиХ рећи како ћете ви општинама у Српској подијелити средства. И да то каже и да прође такав папир, ви у Српској можете слободно рећи да нећете тако поступити. Исто тако може урадити ФБиХ. Али ми смо постигли споразум који је на надлежном нивоу спроведен. И тамо чекају одлуке - 50 одсто ће отићи кантонима. Не знам заиста зашто се инсистира на томе да Савјет министара распоређује, који није надлежан ни по Уставу ни закону Федерацији. Зашто да се компликује живот? Федерација то може игнорисати - рекао је Изетбеговић.

Он је позвао министра финансија и трезора БиХ Вјекослава Беванду да се позове на писмо намјере ММФ-у, да понови формулације које су усаглашене и у којима је усаглашено прослијеђивање новца.

- Ствари су јасне као да су два и два четири. Треба пратити то што су рекли Устав и закони. Немојте да будемо мајстори прављења компликација. Свијет нам се чуди шта нам је. Народу треба 330 милиона евра на свим нивоима. Чему тврдоглавост? Поштујте Устав и законе, то је све - нагласио је Изетбеговић.

Изетбеговићу је одмах реплицирао Човић који је казао да је његов колега изнио дјеломично тачне ствари.

- Сви чекамо одлуку гувернера Централне банке и ако је могуће да их расподјели на начин како је Изетбеговић рекао да је договорено на састанку с представницима ММФ-а, ЕУ и САД-а те ентитетским министрима финансија и предсједавајућим Савјета министара БиХ - казао је Човић.

Човић је рекао да је на том састанку, након три-четири сата договорен начин расподјеле 330 милиона евра.

- Беванда је инсистирао да се одмах састане Фискални савјет док ми дајемо изјаве за медије након састанка. Фискални савјет је донијело исту одлуку какву смо и ми донијели. Данас ми ништа не можемо учинити него да испоштујемо одлуку. Ово није класичан стенд-бај аранжман ММФ-а. Молим све да не допустимо да иде љага на нас, да смо неспособни. Средства имамо у оптицају пуна два мјесеца. Политичка одлука, односно одлука Фискалног савјета се треба до краја спровести. Што прије то урадимо, имаћемо и средства - рекао је Човић.

Делагација ЕУ и Амбасада САД: Новац одблокирати без одгађања

Делегација ЕУ и Амбасада САД у БиХ поручили су да би политичари у БиХ требало да без одгађања одблокирају средства ММФ-а за њихово кориштење за добробит грађана, односно да би Савјет министара требало да донесе другу одлуку којом одобрава расподјелу према споразуму из Меморандума о разумијевању, без дотјеривања.

Из ЕУ у БиХ и Амбасаде САД у БиХ подсјећају да су су 11. априла били домаћини састанка са политичким представницима да би се уклониле политичке блокаде и усмјерили њихову пажњу на рјешавање социоекономских посљедица кризе узроковане епидемијом вируса корона.

- Мислили смо да смо у томе успјели, али сада када се 330 милиона евра из Инструмента за брзо финансирање налази неискориштено у Централној банци док грађани испаштају, видимо да нисмо - наводи се у саопштењу.
Из ових дипломатских институција наводе да је Савјет министара 23. априла својом одлуком одобрио издавање промисорне ноте којом се омогућио пренос 330 милиона евра БиХ из ММФ-овог Инструмента за брзо финансирање.
- Међутим, та одлука захтијева доношење друге посебне одлуке о расподјели средстава у складу са Писмом намјере које је БиХ упутила ММФ-у. Савјет министара још није донио ову другу одлуку и средства стоје неискориштена на рачуну у Централној банци - истиче се у саопштењу.
ЕУ и америчка Амбасада оцјењују да је ово несхватљиво за грађане БиХ, али и међународне партнере.

- Споразум са ММФ-ом односи се на два ентитета и Брчко дистрикт, док је расподјела средстава кантонима одлука која се доноси на нивоу ентитета - што је ФБиХ и учинила усвајањем ребаланса буџета - истиче се у саопштењу.
Из ЕУ и америчке Амбасаде су напоменули да је међународна заједница реаговала брзо и одлучно у пружању медицинске помоћи и изради програма економске подршке.

Глобална економија се суочава са падом, што је и случај у БиХ, а посљедице осјећају многи грађани и пословни субјекти.

Они су поручили да власти у БиХ морају предузети одлучне и правовремене кораке на очувању радних мјеста, пружању социјалне помоћи онима који су највише погођени и подршке економском расту и развоју који је очајнички потребан овој земљи, што укључује споразум о кориштењу 330 милиона евра помоћи од ММФ-а.

- Одлучно дјеловање у овом тренутку би послало сигнал ван ове земље да су политичари у БиХ одговорни партнери својим грађанима у рјешавању изазова са којима ће се земља суочити - оцијенили су у заједничком саопштењу ЕУ у БиХ и Амбасада САД у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана