Средоје Новић, шеф Клуба српских делегата у Дому народа БиХ: ОБА наставља незаконито да прислушкује

Дарко Момић
Средоје Новић, шеф Клуба српских делегата у Дому народа БиХ: ОБА наставља незаконито да прислушкује

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ наставља са незаконитим прислушкивањем, јер је Уставноправна комисија Дома народа БиХ дефинитивно повукла из процедуре измјене и допуне Закона о ОБА, каже шеф Клуба српских делегата и члан комисије Средоје Новић.

Он подсјећа да је Уставни суд БиХ још 1. јуна 2017. године ставио ван снаге законске одредбе које кажу да “употребу мјера тајног праћења може одобрити генерални директор уз сагласност предсједавајућег Савјета министара БиХ ако би одгађање проузроковало непоправљиву штету по безбједност БиХ” и да ОБА од тада незаконито и неуставно користи мјере тајног праћења, односно прислушкивања. Новић подсјећа и да се у пресуди децидно наводи да “оспорене одредбе не осигуравају да се мјере праћења неће уводити случајно, нерегуларно или без прописног и адекватног разматрања”“.

- У основи ОБА не би смјела уопште да ради ту врсту послова. Савјет министара је у марту 2018. године усвојио Приједлог измјена и допуна закона о ОБА, али за више од двије године тај закон није комплетиран. Пред Дом народа БиХ упућен је тек почетком фебруара ове године - каже Новић у разговору за “Глас Српске”.

ГЛАС: Шта је спорно у закону, зашто га је Уставноправна комисија одбацила?

НОВИЋ: Закон напросто није комплетиран, јер није прибављено мишљење свих надлежних институција, од Агенције за заштиту личних података до свих осталих. То се вукло све до ове сједнице, када га је Уставноправна комисија дефинитивно повукла из процедуре.

ГЛАС: И шта сада?

НОВИЋ: Комисија ће упознати Колегијум Дома народа, а Дом ће обавијестити Савјет министара који сада може у процедуру да пошаље само нови текст закона.

ГЛАС: Зашто је толико одуговлачено са тим законом?

НОВИЋ: Владајућа гарнитура из претходног периода је свјесно то урадила да би могла примјењивати мјере ОБА онако како су то радили и до сада.

ГЛАС: Неуставно и незаконито?

НОВИЋ: Тако је. Наставиће да ради противуставно и незаконито, док нови закон не угледа свјетло дана, а њима очигледно није стало да то буде ријешено.

ГЛАС: Уставноправна комисија одбацила је и Приједлог закона о деминирању?

НОВИЋ: И закон о деминирању је доживио исту судбину. Незамисливо је да двије године није упућено парламенту све што треба, односно мишљења надлежних агенција и служби. Једина разлика у односу на Закон о ОБА је у томе што одредбе овог закона нису проглашене неуставним, али и он је дефинитивно повучен из процедуре и Савјет министара може у процедуру да упути само нови законски приједлог.

Рушење суверенитета

ГЛАС: Зашто су одбачене иницијативе делегата СДП-а Дениса Бећировића, прије свега она у којој је тражио да у Уставном суду БиХ умјесто тројице сједи шест страних судија?

НОВИЋ: Бећировић својим приједлогом руши суверенитет БиХ. Рекао сам му да би много боље и ефикасније било да се Европски суд за људска права у Стразбуру прогласи за Уставни суд БиХ и да они рјешавају предмете, а да ми и немамо Уставни суд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана