Србији, БиХ и Црној Гори 123 милиона евра за заштиту од поплава

Срна
Србији, БиХ и Црној Гори 123 милиона евра за заштиту од поплава

БЕОГРАД - Извршни одбор Свјетске банке одобрио је Србији, БиХ и Црној Гори 123 милиона евра за реализацију прве фазе новог програма интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине /СДИП/, који има за циљ да унаприједи пловност водног пута и заштиту од поплава дуж коридора ових ријека.

Цијели програм, чији је циљ да убрза регионалну економску сарадњу на западном Балкану и ојача институције и процедуре за сарадњу између приобалних земаља слива Саве и Дрине, вриједан готово 332 милиона долара, биће спровођен у наредних 10 година кроз двије узастопне фазе које ће се дјелимично преклапати.

Прва фаза, која је јуче одобрена, укључује Србију /78,2 милиона евра/, БиХ /30 милиона евра/ и Црну Гору /15 милиона евра за слив Лима и Грнчара/.

Програмске мјере за ублажавање ризика од поплава повећаће заштићену површину за 300.000 хектара и обезбиједити заштиту од поплава на нивоу стогодишњих великих вода за приближно 400.000 становника, саопштено је из Свјетске банке.

Пројекат ће допринијети повезаности и пловности водног пута Саве за више од 200 километара и побољшати прекограничну сарадњу у области управљања водама кроз размјену знања између сектора и приобалних земаља.

У оквиру програма биће подржан дугорочни "климатски паметан" привредни раст и регионална сарадња.

У првој фази програма, биће укључена и Словенија и Хрватска кроз учешће у регионалним студијама, регионалном дијалогу, инструменатима за изградњу капацитета и другим сродним активностима.

Нови програм интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине који се реализује уз подршку Свјетске банке има за циљ да ојача прекограничну сарадњу кроз управљање водним ресурсима, као и да унаприједи пловност водног пута и заштиту од поплаве дуж коридора Саве и Дрине.

"Овим програмом, који обухвата три приобалне земље слива Саве и Дрине, укључујући БиХ, Србију и Црну Гору, кроз интегрисани приступ финансираће се активности усмјерене на заштиту од поплава, управљање животном средином и модернизацију лука дуж коридора Саве и Дрине ради повећања њихове повезаности", наводи се у саопштењу.

Пројекат ће допринијети и јачању прекограничне сарадње и привредног раста земаља региона које су додатно угрожене усљед пандемије вируса корона, пренијели су београдски медији.

"Слив Саве и Дрине има значајан неискориштени потенцијал који је покретач привредног раста, регионалне конективности, отпорности на ризике усљед климатских промјена, социјалне кохезије и нових радних мјеста" изјавила је Линда ван Гелдер, регионални директор Свјетске банке за западни Балкан.

Ова прекогранична сарадња, каже Гелдерова, има потенцијал да обезбиједи корист локалним заједницама и привредним субјектима који се налазе у подручју ријечних сливова и створи прилике које ће имати далекосежан утицај на привреду приобалних земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана