Србија укинула полицијске пратње и конвоје у међународном транспорту

Срна
Србија укинула полицијске пратње и конвоје у међународном транспорту

САРАЈЕВО – Србија је јутрос у потпуности укинула полицијске пратње и конвоје у међународном транспорту робе, након апела који је упутио министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.

- Полицијска пратња камионима у транзиту кроз Србију је укинута, што ће омогућити бржи превоз робе до крајњих купаца - рекла је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић.

Додала је да је Министарство покренуло иницијативу ка Словенији и Хрватској да и они донесу исту мјеру, како би и грађани Србије, као и других земаља у окружењу, брже добијали робу и намирнице.

Према њеним ријечима, Србија је направила први корак, и вјерује да ће и колеге из региона, са којима је имала добру и врло интензивну сарадњу од почетка кризе изазване епидемијом вируса корона, ускоро донијети сличне мјере, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

Она је додала да су за камионе у транзиту дефинисани и транзитни правци, а заједно са Министарством рударства и енергетике утврђено је укупно девет бензинских станица на којима ће теретњаци моћи да се задржавају.

Михајловићева је рекла да су ове мјере припремљене у координацији са МУП-ом Србије, Управом саобраћајне полиције и Управом граничне полиције, са којима њено министарство интензивно сарађује на обезбјеђивању несметаног кретања теретног друмског саобраћаја у условима епидемије.

- Ове мере имају двојаку корист јер ћемо, с једне стране, имати убрзан транзит кроз Србију, а са друге мање оптерећивање припадника МУП-а због пратње конвоја камиона - навела је Михајловићева.

Такође, додала је она, краће задржавање камиона на границама и значајно скраћење укупне дужине путовања важно је и због безбједности у саобраћају, јер су возачи путовали и до три дана кроз Словенију, Хрватску и Србију, кад се рачуна и чекање на граничним прелазима да се формирају конвоји.

Михајловићева је истакла да је од 13. марта до данас у 7.00 часова у Србију ушло укупно 45.565 камиона, од чега 23.601 камион за тржиште Србије, а 21.964 камиона у транзиту.

Мјере које је увела Србија усклађене су, навела је она, и са одлукама Европске комисије о олакшању транспорта терета и увођењу посебних мјера за то, као што су зелени коридори, односно транзитни коридори који ће максимално бити растерећени заустављања возила, као и максимално коришћење електронских докумената због мањег контакта возача са другим лицима.

Бензинске станице за камионе у транзиту биће видно означенене таблама са натписом "ТРАНЗИТ", а биће одштампани и леци са информацијама на седам језика које ће возачи добијати на уласку у Србију, на којима ће бити и мапа Србије са путним правцима на којима су означене локације пумпи на којима могу да наточе гориво.

Дежурне бензинске станице за камионе у транзиту биће распоређене дуж најфреквентнијих транзитних праваца, радиће 24 часа дневно и располажу свим потребнима садржајима за теретна возила и возаче, укључујући велике паркинге за камионе, храну и кафу за понети, пуњење ТАГ уређаја, бежични интернет и мењачнице.

У питању су сљедеће бензинске станице - "Мол" у непосредној близини граничног прелаза Хоргош, у смјеру изласка из Србије ка Мађарско, "Мол" у непосредној близини граничног прелаза Хоргош, у смјеру ка Београду, те "Мол" у близини граничног прелаза Батровци, у смјеру ка Хрватској.

Ту су и бензинске станице "Омв" у близини граничног прелаза Батровци 29 километара након уласка у Србију, ССГ Наис-Ниш Гаспром, ССГ Фонтана-Ниш Гаспром, те ЕКО Сопот-Мали Пожаревац, ЕКО Врчин, као и ССГ Пријепоље-НИС.

Митровић је истакао да ће ово помоћи возачима, здравственим и радницима на граничним прелазима, те свим грађанима БиХ и Србије у снабдијевању потребном робом и значајно допринијети у борби против вируса корона, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта.

Окупљање возила која врше међународни транспорт за вријеме ванредног стања доводи до великих гужви на граничним прелазима, чиме се ствара могућност ширења заразе на возаче, полицајце, царинике и друге раднике на граничним прелазима.

Митровић се још једном захвалио Влади Србије за напоре које чини како би се нормализовало одвијање друмског превоза робе у овим тешким временима и избјегла загушења на граничним прелазима која настају формирањем дугих редова

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана