Србија планира увођење PCR теста и изолације за странце

Танјуг
Србија планира увођење PCR теста и изолације за странце

БЕОГРАД – Српски епидемиолог Бранислав Тиодоровић најавио је да је у плану увођење обавезног PCR теста и изолација од 14 дана за странце који долазе у Србију.

Он је нагласио да ће на сљедећој сједници Кризног штаба, која ће се одржати током ове седмице, бити прецизирано на које земље ће се то односити.

Како је навео, Србија сада има бољу епидемиолошку ситуацију него прије мјесец и сада то треба очувати.

- Мораћемо то да урадимо, али тек на основу сагледавања епидемиолошке ситуације земаља око нас. Дилеме нема много за Бразил и Индију, али морамо имати добру процену за европске земље - навео је Тиодоровић.

Напомиње да је важно да се одрже и економске везе, промет људи и робе, али да се мора водити рачуна и о епидемиолошкој ситуацији.

- Ту одлуку ћемо донети у наредних неколико дана. О томе смо већ разговарали, али нисмо прецизирали на које земље ће се та мера односити - казао је он.

Напомиње да се за странце уводи мјера обавезног негативног PCR теста, не старијег од 72 сата и мјера изолације од 14 дана, јер Србија сада има бољу ситуацију што се тиче обољелих од ковид 19, од многих европских и свјетских земаља.

- Тренутно смо отворени према целом свету. Морамо пазити и на Јужну Америку, део Азије, па и на САД. Морамо јасно да кажемо на које земље се односи обавезан тест, а са којим земљама ће остати као и до сада. То мора да буде пажљиво анализирано - закључио је Тиодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана