Србија изручује Дарка Елеза БиХ

Танјуг
Србија изручује Дарка Елеза БиХ

БЕОГРАД - Србија ће изручити Дарка Елеза Босни и Херцеговини, правоснажно је данас одлучио Апелациони Суд у Београду, преноси “Тањуг”.

Подсјећамо, у јануару је Виши суд у Београду одбио молбу Босне и Херцеговине за Елеза (40), кога тражи због низа кривичних дијела организованог криминала.

Тужилаштво Босне и Херцеговине саопштило је након хапшнеја Елеза у Београду да тражи његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као “Лутка”, као и ради истраге коју заједно спроводе то Тужилаштво и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, заједно са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дјела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена “методама мафијашких ликвидација”, 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дела на штету оштецених особа са подруцја Истоцног Сарајева и БиХ, прецизира се у саопштењу у које је Тањуг имао увид.

Локални медији су пренијели да је ријеч о убиствима - власника свадбеног салона “Родео” Синише Миличевића званог Тигар у мају 2018. године и власника ноћног клуба “Спарта” Милоша Остојића у јануару 2019. године у Источном Сарајеву.

Тужилаштво БиХ истиче да је у сарадњи са партнерским институцијама дошло до сазнања да је организатор и координатор почињених кривичних дјела, заједно са другим особама, управо Дарко Елез, који је јуче ухапшен у Београду по потјерници Интерпола Сарајево.

Елеза тужилаштво такође тражи ради процесуирања на основу потврђене оптужнице из случаја “Лутка”, која га терети за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дјела међу којима су убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дјела почињена у од 2005. до 2009. године.

Министарство правде Србије примило 22. децембра оригиналну молбу Босне и Херцеговине за изручење Елеза, које су прослијеђене суду на одлучивање о испуњености услова за изручење.

Елез је 2012. у Београду био правоснажно осуђен на девет година затвора, као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.

Казну је одслужио у Србији и пуштен је на слободу.

Он има пасоше и Србије и БИХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана