Србија и Република Српска заједно граде ХЕ “Бук Бијела”

Срна
Србија и Република Српска заједно граде ХЕ “Бук Бијела”

Београд -- Поред изградње хидроелектрана Фоча и Паунци, градиће се изградња хидроелектране Бук Бијела.

На седници Енергетског комитета Републике Србије и Републике Српске, закључено је да ће изградња ових објеката, чија ће снага износити преко 180 мегавата, подједнако допринијети енергетској стабилности Републике Србије и Републике Српске”, рекао је министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

Како је саопштило Министарство, Шестој сједници Енергетског комитета Републике Србије и Републике Српске предсједавали су министри Александар Антић и министар енергетике Републике Српске Петар Ђокић, а она је одржана уочи заједничке сједнице двије Владе у Београду.

“Направили смо пресек стања свих заједничких активности и данас ћемо председницима Влада изложити све кораке које смо предузели у протеклом периоду, а тичу се пројеката од стратешког значаја за обе стране - искоришћавања потенцијала на горњем току реке Дрине”, рекао је Антић.

На сједници Енергетског комитета је било ријечи и о могућностима снабдијевања гасом Републике Српске, као и рејшавању имовинских питања измедју два гасна предузећа.

Ђокић је рекао да је Србија у процесу развоја великих гасних пројеката и навео да ће у будућности моћи да пружи подршку Републици Српској када је у питању изградња гасне инфраструктуре и сигурност снабдијевања гасом.

“У том смислу, значајно је што ће 11. марта у Бања луци бити потписан Уговор о рјешавању имовинско-правних односа између компанија “Гаспромет Пале” и “Србијагаса”, чиме ће бити разријешено отворено питање и проблем који траје већ дуже од 20 година”, рекао је Ђокић.

Антић и Ђокић су истакли да је висок ниво економске и политичке сарадње резултат пријатељских односа предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који пружају снажну подршку реализацији заједничких енергетских пројеката, као и да ће двије стране убрзаном динамиком наставити са реализацијом тих пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана