Србија и Република Српска заједнички обиљежавају два важна датума

Срна
Србија и Република Српска заједнички обиљежавају два важна датума

БЕОГРАД - Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Србије усвојио је приједлог да Србија и Република Српска заједнички обиљежавају годишњицу историјског догађаја "Устанци у Херцеговини - Невесињска пушка" и Дан српског јединства, слободе и националне заставе, саопштено је из Владе Србије.

Предсједник Одбора Дарија Кисић Тепавчевић, која је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, подсјетила је да је на заједничкој сједници влада Србије и Републике Српске у Источном Сарајеву 17. маја усаглашено да се заједнички обиљежавају два историјска догађаја од значаја за историју Републике Српске и Србије.

Историјски догађај "Устанци у Херцеговини - Невесињска пушка" обиљежава се 9. јула у селу Крекови, у општини Невесиње, а Дан српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра.

Невесињска пушка је српски устанак подигнут у околини Невесиња 9. јула 1875. године против отоманске власти, који се убрзо проширио на цијелу БиХ, а послије којег је почео Српско-турски рат.

Посљедица устанка и рата против Отоманске империје био је Берлински конгрес 1878. године.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе је државни празник који се од прошле године празнује 15. септембра у Србији и Републици Српској, а обиљежава се на годишњицу пробоја Солунског фронта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана