Србија финансира израду пројекта Спомен-подручја Доња Градина

Срна
Србија финансира израду пројекта Спомен-подручја Доња Градина
Србија финансира израду пројекта Спомен-подручја Доња Градина

Београд - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је на данашњем састанку са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду договорено да Србија преузме финансирање израде пројекта Спомен-подручја Доња Градина, а да га касније реализује заједно са Републиком Српском.

Додик је рекао новинарима у Београду да је ово био први састанак са представницима компаније која ће наредних мјесеци доставити свој нацрт и да ће тада моћи да каже нешто више о овом пројекту.

Он је потврдио да је ријеч о једној од најпрестижнијих свјетских компанија са сједиштем у САД, те да ће реализација пројекта коштати неколико десетина милиона евра.

“То ћемо знати када добијемо идејни пројекат спомен-подручја”, рекао је Додик и навео да ће пројектанти у неколико наредних мјесеци радити на идејном, а касније на изведбеном пројекту који би требало да буде свеобухватан, монументалан.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да би то требало да буде парк сјећања, парк едукације о том страдању, али и парк мира јер је то једино могуће у овом тренутку.

Он је нагласио да ће бити кориштене најмодерније технологије и презентације које ће бити резумљиве и младој генерацији и генерацијама које тек долазе како би сачували сјећање на оно што се дешавало на подручју Доње Градине.

“То је пројектни задатак који смо дефинисали Вучић и ја. Овим ћемо зауставити неке активности које смо тамо радили својим скромним могућностима. Ово ће бити на много већем нивоу, биће укључени сви субјекти - историчари, Црква, вјерске заједнице и одређене породице које још имају јасна сјећања”, појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, замишљено је да цијели простор Градине буде интегралан, да докаже и покаже страдање и намјеру Независне Државе Хрватске /НДХ/ да изврши геноцид над Србима, да једну трећину убије, једну протјера, а једној трећини промијени вјеру.

“То су они предано радили и то треба напросто да се види”, нагласио је Додик.

Он је навео да посебно треба истаћи специфичност система логора Јасеновац који је у себи имао и логор за дјецу.

“Убијено је 35.000 српске дјеце, од новорођенчета до узраста од 15-16 година. То је јединствен случај. Немате ниједан случај у историји да су дјеца одвајана и настрашније убијана. Ми то не смијемо заборавити, нити дозволити да се понови”, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, српски народ и ова генерација политичара направили би велику грешку и осрамотили би се ако то не би успјели да пренесу будућим генерацијама.

“То ће бити циљ овог пројекта. Задатак је да то буде монумантално, да буде јасно приказан начин на који су жртве тамо убијане и колико их је убијено. То ће бити мјесто, не само сјећања, него и мира”, поновио је Додик.

Он је нагласио да ће Спомен-подручје Доња Градина бити заједнички пројекат влада Србије и Републике Српске.

“Желимо да направимо спомен-парк који ће вјерно дочарати страдање, али исто тако да то буде мјесто са којег ће бити послата порука мира која треба да обезбиједи да се не заборави страдање. Мада је тешко опростити, треба рећи да не треба нигдје више да се деси”, рекао је Додик.

Он је указао на чињеницу да је истина о страдању Срба у систему логора Јасеновац била потиснута од бивше Југославије, те да су многа документа била изгубљена.

“На нама је да сачувамо сјећање и драго ми је што је предсједник Вучић ово иницирао”, рекао је Додик.

Вучић и Додик су у децембру прошле године најавили да ће у Доњој Градини Република Српска и Србија заједнички изградити нови меморијални комплекс страдалим Србима у усташком концентрационом логору Јасеновац у Другом свјетском рату како би дјеца са ових простора могла да уче о злу које се ту догодило.

Логор Доња Градина је оформљен 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог свјетског рата 1945. године и слома НДХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана