Србија донирала вакцинe БиХ: Солидарност пут ка добрим односима

ГС
Србија донирала вакцинe БиХ: Солидарност пут ка добрим односима

САРАЈЕВО - Србија је данас донирала БиХ, односно ФБиХ контингент вакцина против вируса корона, које је у Сарајеву уручио предсједник Србије Александар Вучић.

Предсједника Србије дочекали су и пожељели му добродошлицу српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.

У Вучићевој пратњи налази се и министар здравља Србије Златибор Лончар, а одржан је и састанак Вучића са члановима Предсједништва БиХ.

Србија је донирала 5.000 вакцина, односно 10.000 доза "АстраЗенека" вакцине, која се производи у Индији.

Ријеч је о првим вакцинама које ће добити грађани ФБиХ.

Вучић је истакао да је Србија обезбиједила 10.000 доза вакцине "АстраЗенека" и да ће донирати још вакцина уколико то власти БиХ затраже.

- На властима је да виде начин на који ће их употребити. Срећан сам да спасимо животе. Од ове четири вакцине које имамо, коју буду тражили грађани БиХ ми ћемо доставити - поручио је Вучић.

На састанку са члановима Предсједништва БиХ предсједник Србије је понудио већу сарадњу ових двију комшијских држава, а као гест повјерења каже како је донио управо вакцине.

- Није само питање вакцина, него нашег повјерења једних у друге, да не живимо за то да опањкавамо једни друге пред светским званичницима - рекао је он.

Коментарисао је и сумње које постоје у ФБиХ да су "АстраЗенекине" вакцине које је донио лошијег квалитета јер су произведене у Индији.

- Срећан сам ако ћемо тиме да спасимо пет, 10 или 20 живота, то је важна и велика ствар. Дошао сам да поручим да су ово вакцине за ФБиХ, а пошто видим да имају неке примедбе, које год вакцине тражите ми ћемо вам их доставити за 10 дана, али не мислим да је проблем вакцина, то је добра вакцина - рекао је он.

Вучић каже да проблем нису вакцине, већ он.

- Када ЕУ нешто даје, онда је то солидарност и пријатељство, а кад неко други даје, онда је то доминација. Сит сам тих шупљих прича, знам да се то каже и у БиХ и у Србији. Од ЕУ смо се надали и очекивали их, јесте ли их ви добили овдје у Сарајеву -нисте, јесмо ли ми у Београду - нисмо. Радимо оно што би нормалан комшија, пријатељ урадио – нагласио је Вучић.

Додик се након састанка захвалио Вучићу на донацији вакцина.

- Република Српска је користила механизам да се здравствени радници могу вакцинисати у Србији, уз помоћ ове донације ФБиХ добија 5.000. вакцина. Србија је ове вакцине могла да употријеби за своје грађане, али њихов однос на најбољи начин говори о политикама које се воде у Србији - закључио је Додик.

Џаферовић је захвалио на донацији Вучићу казавши како је солидарност прави пут у сарадњи и градњи добросусједских односа.

- Кад су заказали глобални механизми, Вучић је послао понуду, ми смо је прихватили - изјавио је Џаферовић.

Напомиње да су вакцине дониране БиХ, а биће распоређене одлуком Савјета министара према ФБиХ.

- Разговарали су о много битнијим темама, а владавина права је наш начин разговора и сарадње. БиХ је солидарност исказала много пута, а ја бих се сјетио одласка наших љекара у Нови Пазар кад је тамо пандемија била на врхунцу - изјавио је Џаферовић.

Комшић исказао је захвалност Србији на донацији вакцина.

- Ја знам да ће ова донација изазвати различите коментаре. Замолио бих људе да размисле само о једном. Ако само једна од ових 5.000 вакцина спаси један живот некоме у БиХ онда све вриједи - истакао је Комшић.

Посебно се захвалио на овој врсти помоћи, поготово у околностима у којима се БиХ налази, с обзиром на компликовано уређење.

Дониране вакцине у наредним данима треба одобрити и Агенција за лијекове БиХ, након чега би требала кренути дистрибуција по домовима здравља, те би први здравствени радници у ФБиХ требали бити вакцинисани.

Усвојена информација

Савјет министара усвојио је информацију о Споразуму о донацији вакцина "АстраЗенека" између Владе Србије и Савјета министара, изјавио је Срни предсједавајући Зоран Тегелтија.

Тегелтија је појаснио да је ријеч о донацији 5.000 вакцина, односно 10.000 доза, Владе Србије за потребе ФБиХ.

- Министарство цивилних послова је одређено за надлежног примаоца донације у име Савјета министара, а ресорни министар овлашћена је да потпише Споразум о донацији између Владе Србије и Савјета министара - појаснио је Тегелтија.

Ванредна телефонска сједница Савјета министара одржана је јутрос, а информација о донацији је усвојена са девет 9 гласова "за", уз услов министра иностраних послова БиХ Бисере Турковић да се прво прибави сагласност Агенције за лијекове БиХ па да тек онда вакцине иду у употребу.

Агенција за лијекове провјерава сваку пошиљку вакцина које улазе у БиХ, а тако је било и с руским вакцинама које су раније стигле за подручје Републике Српске.

Министар одбране Сифет Поџић није гласао јер је ван БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана