Срби против премјештања миграната у Босански Петровац

РТРС
Срби против премјештања миграната у Босански Петровац

У Азилантски центар Делијаш у Трнову данас су превезена 93 мигранта из Бихаћа, саопштено је из Службе за послове са странцима БиХ. Ријеч је о мигрантима који су боравили у парковима и на зеленим површинама у урбаном дијелу Бихаћа.

Пребацивање је протекло без инцидената, а на овај начин ће, кажу у Служби, бити смањен притисак на подручје Бихаћа које је највише погођено појачаним приливом миграната.

Истовремено, Срби из Босанског Петровца и даље се противе приједлогу премијера Унско-санског кантона да се дио мигранта смјести на подручју ове општине.

“Нећемо дозволити да будемо дио историјске преваре, Српска нема капацитета за смјештај миграната”... мјесецима уназад стизала су упозорења предсједника и институција Српске у вези са неконтролисаним приливом миграната у БиХ, док су у Сарајеву ћутали или у најбољем случају говорили све је под контролом.

- Када смо упозоравали на могућу опасност и прилив избјеглица, онда су на заједничком нивоу говорили неке друге ствари - рекао је предсједник Српске Милорад Додик раније.

И не само на заједничком нивоу - и у самој Српској појединци нису озбиљно схватали проблем који већ одавно тресе чак и Европску унију.

- Мислим да то питање у принципу није у оној најзначајнијој мјери затекло БиХ - рекао је Вукота Говедарица, предсједник СДС-а 13. маја.

Данас Говедарица, додуше у Мађарској, признаје да се веома касно почело рјешавати то питање у БиХ. Питање, боље рећи криза која се скоро из дана у дан усложњава и даље показује неорганизованост на бх. нивоу.

- Хиљаду и по људи је привела полиција Републике Српске и тај је број сваки дан све већи и дневно прелази и неку бројку од 100 људи. Немогуће је привести сваког човјека, што значи да је прошло много њих који нису евидентирани. Дакле, та бројка је много већа - истиче Драган Лукач, министар унутрашњих послова Српске.

Ово се можда и на најтежи начин показује у Унско-санском кантону гдје крстари око 3.000 миграната. Из Бихаћа поново најављују протесте у Сарајеву за 26. јул, сити обећања Савјета министара и узалудних посјета министра безбједности Драгана Мектића.

- Он је рекао прошли пут “Хајте да ја дођем у Бихаћ па да ријешимо проблем, па ако не ријешимо, сљедећи пут нека вас дође 5.000, ићи ћу и ја са вама”. Дошао је у Бихаћ и ништа нисмо ријешили, него сам се само још увјерио да они не могу или неће да се баве тим проблемом. Ми у Сарајево идемо из очаја - рекао је Шукрет Фазлић, градоначелник Бихаћа.

И док им је ресорни, бх. министар безбједности Драган Мектић осорно одговарао имају ли паметнијег посла од доласка у Сарајево, јуче је одлучено да се породице са дјецом сљедеће седмице привремено смјесте у хотел Седра. Остале локације још се не знају. Мектић ће у понедјељак у Велику Кладушу и Босански Петровац, гдје су огорчени због намјере премијера Унско-санског кантона да се дио миграната смјести у српско повратничко мјесто Медено Поље.

“Не” прихвату миграната јасно је рекла и локална власт Петровца.

- Подржавамо став начелника Петровца и Општинског вијећа да се овај приједлог мора одбити и поручујемо премијеру Владе УСК-а и његовој партији да је гурнуо прст у око свим Петровчанима, гдје год да живе и које год да су вјере - истиче Милан Грубор, предсједник Завичајног Удружења Петровац.

Мигрантска криза требало је да добије свој одговор још прије неколико мјесеци. Међутим, уљуљканост како је све под контролом, како нема ширења кризе, јер неки желе да зараде политичке поене на упозорењима и те како се вратило као бумеранг бх. властима. Која је, по оцјени многих, управо на овом питању показала сву своју неспособност.

(РТРС)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана