Срби потпуно истиснути из ВСТС-а

Дарко Момић
Срби потпуно истиснути из ВСТС-а

БАЊАЛУКА - У Високом судском и тужилачком савјету БиХ (ВСТС) запослено је 78 државних службеника и упосленика, од којих се 53 одсто изјашњава као Бошњаци, 19 одсто као Срби, 13 одсто као Хрвати, десет одсто као остали, а пет одсто су неопредијељени и лица која се не желе изјаснити, наводи се у одговору ВСТС-а на наша питања.

Из ВСТС-а су нам одговорили и да од укупног броја наведених њих 86 одсто има пребивалиште у ФБиХ, а 14 одсто у Републици Српској. Преведено у бројке, то значи да од 78 запослених има 15 Срба, док мјесто пребивалишта у Републици Српској има само 11 запослених, што износи 14 одсто од укупно 78 запослених. Под условом да је свих 11 запослених са мјестом пребивалишта у РС из реда Срба, то значи да четворо запослених који се изјашњавају као Срби долази из ФБиХ. Поред тога, из ВСТС-а нису прецизно одговорили на наша питања, јер смо тражили податке о националној структури запослених са високом стручном спремом, а наши извори тврде да је по том основу статистика још поразнија по Србе.

Бивши предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија одбацује одговорност за то што је тек сваки пети запослени у овој институцији српске националности. Он каже да запослени у ВСТС-у ту раде дуги низ година и да је већина запослена од самог оснивања ВСТС-а и у првим годинама његовог рада.

- Запошљавање у ВСТС-у се врши преко Агенције за државну службу БиХ, на коју ВСТС нема утицај. Овакво стање запослених у ВСТС-у је затечено, као што је затечен и мораторијум на додатно запошљавање, тако да су нова запошљавања била могућа само у случајевима евентуалне смрти или отказа, а не сјећам се да је тога било - каже Тегелтија.

Према томе, додаје он, структура државних службеника у ВСТС-у је оваква “каква је затечена мојим доласком у институцију 2014. године и то стање је зацементирано због статуса државних службеника које штити Закон о државној служби”.

- Наравно да је овакво стање националне и ентитетске заступљености потпуно непримјерено, а још када се томе дода чињеница да Срба ни било кога из РС нема на било којој руководној функцији у правосудним институцијама на нивоу БиХ, такво стање је сада алармантно и недопустиво - каже Тегелтија.

Лидер и посланик ДНС-а у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Нешић каже да је очито да у трећем стубу власти, у којем би требало да буде највише правде и законитости, ње има најмање.

- Код запошљавања државних службеника потпуно је нарушен принцип националне равноправности и заступљености према попису становништва, што је апсолутно недопустиво. Нажалост, не можемо кривити друге, јер од оснивања ВСТС-а до прије мјесец дана на његовом челу су били Срби из РС који су морали водити рачуна и о овом питању, а очигледно да нису - каже Нешић.

Дисбаланс

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ каже да подаци о структури запослених у ВСТС-у указују на неприхватљиво висок дисбаланс, посебно у погледу заступљености из различитих ентитета и то на штету Републике Српске.

- Имајући на уму новоуспостављену руководну структуру тог тијела, можемо се надати само још горој ситуацији када је у питању заштита интереса и кадрова који долазе из РС, па и из српског народа - каже Новаковић Бурсаћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана