Спољнотрговинска комора - "100 највећих у БиХ": Успјешно завршен пројекат, на ранг-листама 764 компаније

Srna
Спољнотрговинска комора - "100 највећих у БиХ": Успјешно завршен пројекат, на ранг-листама 764 компаније

САРАЈЕВО - Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић изјавио је да пројекат "100 највећих у БиХ", без обзира на све потешкоће у вријеме пандемије вируса корона, иде напријед, те да су се 764 компаније нашле на ранг-листама, од којих су 453 из Федерације БиХ /ФБиХ/, 281 из Републике Српске и 30 из Брчко дистрикта.

"Све заједно су запошљавале 137.501 радника и укупна добит је износила 1,980 милијарди КМ", изјавио је Егрлић на конференцији за новинаре, поводом 33. по реду пројекта "100 највећих у БиХ", који је организован под слоганом "Морамо напријед".

Пројекат су реализовале "Послове новине" у суорганизацији са Спољнотрговинском комором БиХ, те уз покровитеља "Еуро експрес" брза пошта и подршку партнера бонитетне куће "ЛРЦ".

Егрлић је истакао да БиХ има компаније, ресурсе и кадрове који могу да се носе са изазовима и да успију, без обзира на потешкоће са којима се сусрећу.

"Компаније су препуштене саме себи, али успијевају да пронађу своје мјесто на захтјевним тржиштима", рекао је Егрлић.

Директор "Пословних новина" из Сарајева Емил Кучковић истакао је да је пројекат "100 највећих у БиХ" израстао у пројекат од значаја за БиХ, али и регион.

"Ми, који заједно радимо на пројекту и анализирамо податке за те потребе, генерално гледамо регионално тржиште као јединствено. Овај пут у пројекту смо представили 30 кључних индустријских грана са најуспјешнијим компанијама, као и 140 локалних заједница", истакао је Кучковић.

Директор комерцијалног сектора "Еуро експрес" брза пошта из Бањалуке Гордана Тујковић навела је да је ово година посебних околности и у економији БиХ, али и окружењу, узрокованих пандемијом вируса корона.

"Тако да смо схватили да је најважније да у оваквим околностима будемо уз привреднике, да признамо онима који су били најбољи у прошлој години и да дамо јасну поруку свим привредницима да морамо наставити даље. Потребно је наћи начин да своје бизнисе прилагодимо новонасталим околностима и да сви нађемо пут ка будућности која осигурава свима нама радна мјеста", сматра Тујковићева.

Директор бонитетне куће "ЛРЦ" из Сарајева Јадранка Куљанин истакла је да су на њиховим анализама и подацима засновани пројекти "Пословних новина".

"На основу обраде података и анализе тржишта по одређеним браншама и параметрима у категорији малих и средњих предузећа, радимо рангирање компанија, што је јако значајно како бисмо знали ко су носиоци развоја привреде у БиХ", каже Куљанинова.

Директор пројекта "100 највећих у БиХ" Алена Ахметспахић Фочо напоменула је да су у оквиру пројекта успјешно реализовали дигиталну кампању, у којој су привредници дали осврт на новонасталу ситуацију и подијелили своје приче, примјере добре праксе и савјете како наставити бизнис у новонасталој ситуацији.

Додјела признања за најуспјешније компаније у БиХ одржана је јуче у Сарајеву, чему је присуствовао министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Највеће признање за укупне постигнуте резултате - "Печат 100 највећих у БиХ", Кошарац је уручио Едину Дељкићу, директору компаније "Клика" из Сарајева, која је у 2019. години повећала број запослених за 57 одсто, извоз за 70 одсто, добит за 54 одсто, а приходи су им расли за 71 одсто, док су за друштвено одговорне пројекте издвојили 120.000 КМ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана