Шпирић: Усвојени буџет резултат политичког договора у БиХ

Срна
Шпирић: Усвојени буџет резултат политичког договора у БиХ

САРАЈЕВО - Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић констатовао је да је буџет БиХ за ову годину који је данас усвојен у овом дому питање политичког договора Предсједништва, Савјета министара и Представничког дома БиХ.

-Ако је постигнут договор у Предсједништву, Савјету министара, Представничком дому, данас је била варијанта или да оборимо буџет или да га амандмански мијењамо. Амандмана није било - истакао је Шпирић и поручио да институције треба растеретити свакодневних предизборних утрка.

Према његовим ријечима, буџет није идеалан, али није уложен ниједан амандман ниједне политичке партије ни у Представничком, ни у Дому народа Парламентарне скупштине, већ су улагани закључци.

-А буџет се не мијења закључцима, него амандманима - рекао је Шпирић и оцијенио да Савјет министара треба пред себе Устав и Закон о платама и накнадама, како би нашао рјешења која ће перципирати поруке јавности.

Шпирић је рекао и да су представници СНСД-а у овом дому били на линији размишљања да је боље усвојити буџет у предложеном облику него да се овај важан закон не усвоји.

-Свугдје у свијету, у свакој држави, буџет је правно-политички документ, само у БиХ то је политичко-политикантски документ - нагласио је Шпирић, наводећи да је парламентарна расправа о буџету послужила за вођење предизборне кампање.

Он је рекао да је буџет резултат компромиса буџетских корисника и подсјетио да 70 одсто буџетских средстава иде на плате и накнаде запосленима.

-Ако неко овдје очекује социјалну, развојну компоненту, образовну, здравствену, онда напросто не чита устав земље у којој живи - констатовао је Шпирић.

Он је објаснио да се више од 99 одсто средства која се односе на евентуално повећање плата запосленим у институцијама БиХ односи на државне службенике, а за Дом народа у наредних шест мјесеци то повећање је око 42.000 КМ.

-Вриједи ли због тога угрозити ове милионе или позвати људе на солидарност ако је немогуће измијенити закон? - упитао је Шпирић и рекао да Савјет министара може да оспори повећање основице.

Предсједавајући Дома народа нагласио је да Устав, Закон о платама, као системски закон усвојен 2007. године, и буџет морају истовремено бити на столу.

-Савјет министара утврђује основицу за плате, предвидио је средства за повећање плата, али не мора да потроши - констатовао је Шпирић и поручио да се мора мијењати системски закон.

Он је изразио жаљење што фокус јавности није на људима којима треба повећати плате, него на изабраним и именованим званичницима.

-Залажем се за примјену закона јер је то најбоље рјешење за све нас - нагласио је Шпирић.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Закон о буџету институција и међународних обавеза БиХ за ову годину.

У амандманској фази, Комисија за финансије и буџет овог дома данас је подржала Приједлог буџета без амандмана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана